Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boris Jeltsin död

Annons

Hjärtat stannade till sist för en av 1900-talets viktigaste politiker.

Boris Jeltsin är död.

Mannen som mer än någon annan bidrog till att avskaffa Sovjetunionen och sätta punkt för 70 års kommunistiskt styre i Ryssland avled på måndagseftermiddagen av hjärtsvikt, 76 år gammal.

Beskedet kom överraskande. Trots att många bedömare befarade att han snart skulle avlida redan när han avgick som rysk president nyårsafton 1999 hade inga förvarningar om sviktande hälsa hörts före dödsbudet.

Kondoleanser och kommentarer började omedelbart strömma in. Den förste som hann uttala sig var Sovjetunionens siste president Michail Gorbatjov, som inte kunde hålla sig ifrån en sista pik till sin mångårige antagonist.

Det var Gorbatjov som lyfte fram Jeltsin till en toppost i Kommunistpartiet på 80-talet. Men de två hamnade snabbt på kollisionskurs och till sist var det Jeltsin som definitivt avpolletterade Gorbatjov. Det skedde när Jeltsin tillsammans med ledarna för Ukraina och Vitryssland i december 1991 bestämde sig för att upplösa hela Sovjetunionen.

Jeltsin var både älskad och hatad av sitt folk. Sin popularitetsmässiga höjdpunkt nådde han redan under de dramatiska augustidagarna 1991 då han uppklättrad på en stridsvagn i Moskva ledde kampen mot de misslyckade kuppmakare som försökte återinföra kommunistisk diktatur.

Bara ett år senare var omdömena helt annorlunda. Den ekonomiska chockpolitik som ansågs nödvändig för att gå från plan- till marknadsekonomi hade orsakat skenande priser och massarbetslöshet. Under Jeltsinårens stora privatiseringar föddes de ryska oligarkerna: ett litet fåtal personer som snabbt roffade åt sig enorma rikedomar och även stor politisk makt, till allmänhetens ilska.

Brottsligheten ökade lavinartat och två blodiga krig inleddes i delrepubliken Tjetjenien, 1994 och 1999. Hösten 1993 gick Jeltsin dessutom till våldsam attack mot det egna parlamentet, vars uppror mot honom slutade med stridsvagnseld och hundratals döda mitt i Moskva.

Att han hade ständigt återkommande hjärtproblem och flera gånger uppträdde uppenbart berusad bidrog också till att hans lämplighet som president ifrågasattes.

Åren med Jeltsin var ändå kanske de mest fria och demokratiska hittills i Rysslands historia.

I dag är läget ett helt annat, under Jeltsins handplockade efterträdare Vladimir Putin.

TT

Mer läsning

Annons