Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgs vårbudget kallas "oansvarig"

Annons

Finansministern Anders Borgs vårproposition som presenterades i dag möter blandad reaktioner. Genast kommer skarp kritik från oppositionen: "Den är oansvarig, orättvis och omodern", säger Pär Nuder (s), socialdemokraternas ekonomiske talesman, den förra regeringens finansminister och således Borgs föregångare.

Nuder kritiserar specifikt bland annat regeringens jobbgaranti för unga.

Branschorganisationen Företagarna ger den godkänt men efterlyser _ och saknar _ satsningar för ökad trygghet för egenföretagare. Ulla Andersson (v) kallade regeringens vårproposition för "ett paket till rikemansklubben". Vänsterpartiet har låtit riksdagens utredningstjänst räkna på olika familjetyper. Och enligt Andersson tjänar en familj i Djursholm 272|000 kronor om året. För en familj i Ockelbo blir det bara 8|000 medan en arbetslös går back.

Finansministern strålade trots det i kapp med solen när han vandrade längs Drottninggatan i Stockholm med sin första vårbudget, vars innehåll till stora delar läckt ut på förhand.

Borg sade att han inte tänker kommentera penningpolitiken och att han inte är rädd för räntehöjningar. Regeringens politik ökar sysselsättningen med 70|000 personer och arbetslösheten minskar med 50|000 personer, deklarerade han när debatten i riksdagen inleddes.

Regeringen är emellertid inte nöjd, framhöll Borg. För att höja sysselsättningen och minska arbetslösheten ytterligare satsar regeringen på fyra paket: Ett paket för företagande, ett integrationspaket, ett ungdomspaket och ett jobbpaket.

Nuder anklagade också regeringen för att driva en ansvarslös politik exempelvis genom att inte finansiera avskaffad förmögenhetsskatt.

Nära tio miljarder kronor kostar regeringens åtgärder för de långtidsarbetslösa. Den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin beräknas omfatta 62|000 personer och är det största och dyraste paketet. Det riktas till dem som har svårast att komma tillbaka på arbetsmarknaden och inleds med intensifierade jobbsökaraktiviteter, sedan arbetsmarknadsåtgärder som arbetsträning och subventionerade anställningar.

Garantin kostar 9,8 miljarder kronor under 2008.

Men regeringens vårbudget splittrar branschorganisationen Företagarna:

Kreicbergs är dock kritisk till att regeringen, trots tidigare löften, ännu inte åtgärdat tryggheten för företagare.

Totalt beräknas de planerade volymerna för arbetsmarknadspolitiska program till 95|000 personer 2008 och 90|000 personer 2009 och 2010.

För 2007, däremot, bedöms budgeteringsmarginalen bli 10 miljarder kronor större, eller 26,1 miljarder kronor. Det förklaras med att utgifterna har minskat väsentligt mer än de reformer som regeringen nu föreslår.

Regeringen vill också stärka betydelsen av utgiftstaken, vars främsta roll är att stödja överskottsmålet och en långsiktigt hållbar ekonomi. Utgiftstaken ska hädanefter fastställas tre år i förväg, jämfört med två år som varit fallet på senare tid.

För 2010 räknar regeringen med ett utgiftstak på 1|003 miljarder kronor, vilket är 30 miljarder kronor mer än 2009.

Regeringen avsätter 3,6 miljarder de kommande åren i en särskild satsning på integration av nyanlända invandrare.

Som tidigare aviserat satsar regeringen 600 miljoner utöver ordinarie ersättning till de kommuner med goda arbetsmarknader som skaffar jobb och utbildning för nyanlända.

TT

Mer läsning

Annons