Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgs vårbudget kallas "oansvarig"

Annons

Finansministern Anders Borgs vårproposition fick genast skarp kritik från oppositionen när den presenterades för riksdagen i dag: "Den är oansvarig, orättvis och omodern", säger Pär Nuder (s), socialdemokraternas ekonomiske talesman.

Han kritiserade finansministern för att tidigare ha sagt att alla skattesänkningar skulle finansieras medan regeringen nu lägger fram skattesänkningar som inte är det.

Finansministern försvarade sig med att det offentliga sparandet inte varit så starkt på tio år och att regeringen amorterar på statsskulden på fyra år vad s-regeringen gjorde på 8 år. Branschorganisationen Företagarna ger vårpropositionen godkänt men efterlyser _ och saknar _ satsningar för ökad trygghet för egenföretagare. Ulla Andersson (v) kallade regeringens den för "ett paket till rikemansklubben". Vänsterpartiet har låtit riksdagens utredningstjänst räkna på olika familjetyper. Och enligt Andersson tjänar en familj i Djursholm 272|000 kronor om året. För en familj i Ockelbo blir det bara 8|000 medan en arbetslös går back.

Finansministern strålade trots det i kapp med solen när han vandrade längs Drottninggatan i Stockholm med sin första vårbudget, vars innehåll till stora delar läckt ut på förhand.

Regeringens politik ökar sysselsättningen med 70|000 personer och arbetslösheten minskar med 50|000 personer, deklarerade han när debatten i riksdagen inleddes.

Regeringen är emellertid inte nöjd, framhöll Borg. För att höja sysselsättningen och minska arbetslösheten ytterligare satsar regeringen på fyra paket: Ett paket för företagande, ett integrationspaket, ett ungdomspaket och ett jobbpaket.

Även miljöpartiets Mikaela Valtersson varnade i likhet med Nuder för att räntehöjningar kommer att behövas för att städa upp efter regeringens expansiva finanspolitik och hindra överhettning av ekonomin.

Finansminister Anders Borg avvisar dock kritiken om att regeringens finanspolitik skulle kunna leda till överhettning av ekonomin.

Valtersson kritiserade också att miljöbilspremien och satsning på havsmiljön finansieras genom besparingar på andra håll i miljöpolitiken, som den biologiska mångfalden.

Nära tio miljarder kronor kostar regeringens åtgärder för de långtidsarbetslösa. Den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin beräknas omfatta 62|000 personer och är det största och dyraste paketet.

För att finansiera mottagningen av det växande antalet irakier som kommer till Sverige minskar regeringen biståndsbudgeten med 700 miljoner kronor.

Lösningen kritiseras av organisationen Action Aid, som bland annat sysslar med opinionsbildning kring bistånd.

"En bra flyktingpolitik är viktig men pengarna ska inte tas från biståndet," skriver kampanjledaren Patrik Eriksson i ett pressmeddelande.

Men regeringen hänvisar till OECD:s regler, som säger att mottagning i det egna landet av flyende från biståndsländer också kan räknas som bistånd.

För 2007 bedöms budgeteringsmarginalen bli 10 miljarder kronor större, eller 26,1 miljarder kronor. Det förklaras med att utgifterna har minskat väsentligt mer än de reformer som regeringen nu föreslår.

Regeringen vill också stärka betydelsen av utgiftstaken, vars främsta roll är att stödja överskottsmålet och en långsiktigt hållbar ekonomi. Utgiftstaken ska hädanefter fastställas tre år i förväg, jämfört med två år som varit fallet på senare tid.

För 2010 räknar regeringen med ett utgiftstak på 1|003 miljarder kronor, vilket är 30 miljarder kronor mer än 2009.

Enligt Pär Nuder, som är Anders Borgs socialdemokratiske föregångare på finansministerposten. närmar vi oss nu den dröm som många borgerliga har om en platt skatt.

TT

Mer läsning

Annons