Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgert får hård kritik på Gotland

Annons

- Vi ska gå från 55 till 44 tjänster och det är klart att det blir reaktioner på det. Men allt har gått till på ett schysst sätt, säger han.

- Vi är i det närmaste överens med facken. Det här kommer snart att vara löst, fortsätter Borgert.

En lägesbeskrivning som inte riktigt delas av centrala och lokala företrädare för Statstjänstemannaförbundet, ST.

Högskolan på Gotland har växt snabbt sedan starten för åtta år sedan. Men precis som för många högskolor, ser det sämre ut med ekonomin.

Underskottet för förra året hamnar kring fem miljoner kronor. För att spara pengar förändras nu den administrativa organisationen. 16 fast anställda kommer att mista sina jobb.Ett antal visstids- och projektanställda berörs också. Facken, ST och Saco, är kritiska på flera punkter. Det gäller bland annat hur delaktiga personalen fått vara i omorganisationen.

- Vi känner oss helt klart överkörda. Det saknas en bra dialog mellan ledning och personal. Dessutom har hela den här processen gått alldeles för fort, säger Marie Engegard, ST:s ordförande på högskolan.

Det har väckt starka reaktioner att högskolan på Gotland nyrekryterar till de aktuella avdelningarna, samtidigt som anställda sägs upp. Något som Leif Borgert och högskoleledningen förklarar med att högskolans utveckling gör att det krävs högre kompetens för att klara några av jobben.

Facken anser att det är arbetsgivarens ansvar att se till att de anställda har den kompetens som behövs. Ett ansvar som man inte tagit.

- Nu känner ingen sig säker, inte heller de som blir kvar den här gången, säger Marie Engegard.

Det hela har också uppfattats som ett underkännande av den nuvarande personalen.

- Så är inte fallet. Vi har engagerade och duktiga administratörer inom högskolan. Nu kompletterar vi på några få poster för att högskolan ska utvecklas vidare, säger Leif Borgert.

Leif Borgert var Högskolan Dalarnas rektor i sex år. När hans förordnande gick ut i augusti 2003 hade högskolans styrelse gärna sett att han fortsatte tre år till. Borgert fick lovord, men också mycket hård kritik.

Han valde att inte fortsätta som rektor på Högskolan Dalarna och fick i samma veva uppdraget som rektor på högskolan på Gotland.

- Jag trivs utmärkt med Gotland och en av de nyaste högskolorna i landet, säger Leif Borgert.

Själv vill han på inget sätt jämföra dagens situtation på Gotland med den som rådde på Högskolan Dalarna innan han slutade.

- Det här är en enskild episod under en lång period och det hela är snart löst, säger han.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons