Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerligheten slår in öppna dörrar

Annons

Kommentar till Ulla Olsson (m),

Inga Gillsberg (kd), Lena Reyer (c)

och Bruno Blomqvist (fp):

Borlänge ska vara ett modernt och framtidsinriktat samhälle. Framtidens Borlänge ska växa fram ur dialog med företag, folkrörelser och alla intresserade Borlängebor. Det är starka nätverk som bygger fungerande samhällen.

Investeringar i privat och offentlig sektor såsom nytt valssliperi i Kvarnsveden, investeringar i handelssektorn, förbättringar av vägnätet, Hagaskolans, Maximteaterns, Tunets bads renovering, fjärrvärmenätet, infrastrukturen i Framtidsdalen är resultatet av sådana dialoger.

Det krävs både det hårda och mjuka om samhället ska utvecklas. Därför är det viktigt att notera att antalet vuxna i skolan ökat de senaste fyra åren. I dag är det 8,6 vuxna per 100 elever (riksgenomsnittet är 8,4).

Förra året ökade antalet daghemsplatser med 114 stycken. Totalt var i april i år 2008 barn mellan 1 och 5 år placerade i barnomsorgen och 1 806 barn i åldern 6-12 år placerade i skolbarnomsorgen. Genom ett särskilt riktat statsbidrag under 2005 och 2006 förbättras personaltätheten.

När skolverket markerar att kvaliteten är god inom såväl förskola som skola så är det en bra grund. När Hushagsskolan och Vuxenutbildningen får omdömet "mycket god kvalitet" är det särskilt glädjande. Detta visar vikten av fortsatt utvecklingsarbete ínom den kommunala skolan.

För Kommunals medlemmar har de lokala löneavtalen legat över den centrala nivån under tre av de senaste fyra åren. Borlänge ligger nu på andra plats i länet, enligt Kommunals egen statistik, när det gäller medellönenivå. (17 230 kr/mån).

Syftet med satsningen är att dels underlätta rekryteringen till vårdyrken, dels driva på för att öka köpkraften för lågavlönade. Därför är det också viktigt att heltider inom vård-, gruppbostäder och hemtjänst från den januari 2004 till april i år ökat från 42,8 till 50,1 procent av alla anställda.

Vi driver också på för att hitta nya verksamhetsformer inom äldreomsorgen. Studiecirklarna i syfte att starta personalkooperativ är ett sådant exempel. Detta arbete har sin gång utan att borgerliga politiker behöver slå in öppna dörrar. Vill den personal som nu går i studiecirklar starta personalkooperativ så ska vi göra det.

Men vi måste också arbeta för att utveckla övrig äldreomsorg. I dag bor 575 pensionärer i kommunens särskilda boenden. Totalt 1 185 personer har hemtjänst via kommunen och 440 har service via HSB och Samhall. Här finns ett behov av kontinuerlig kompetensutveckling. Men också av fler särskilda boenden. Under kommande år måste resurser avsättas för detta.

Inför framtiden arbetar vi socialdemokrater för fler folkfester och evenemang som Peace and Love, World Ski Cup, Dalecarlia Cup, World Cup i handboll och Nostalgidagarna. Det betyder mycket. Men vi vill också samverka inom Mitt-Dalarna, starta bygget av Ornäs skola nästa år, rusta upp Bullermyren och Tjärna Ängar och bygga nya bostäder i Färjegårdarna, Tjärna, Uvberget.

Vi arbetar för att kollektivavtalen ska respekteras vid kommunala tjänsteupphandlingar, vilket de borgerliga inte tycks särskilt intresserade av.

Detta är några huvudlinjer i vad vi arbetat med och vill arbeta för i framtiden. Sedan får väljarna ta ställning.

PETER HULTQVIST

Mer läsning

Annons