Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerligheten bildar allians med de gröna

Annons

Miljöpartiet lyckades därmed få ordinarie platser i såväl socialnämnden som barn- och utbildningsnämnden.

Detta trots höstens svaga valresultat, då partiet tappade två av sina tre fullmäktigemandat.

Däremot får vare sig miljöpartiets Åsa Eriksson eller Charles Änsth sitta hela mandatperioden ut i socialnämnden respektive barn- och utbildningsnämnden.

Uppgörelsen innebär att centern och miljöpartiet gör en rockad efter halva tiden. Åsa Eriksson har platsen 2007-2008, byter till ersättarstolen och byter med centerns Åsa Nordström som tar över fram till valet 2010.

I barn- och utbildningsnämnden är det centerns Hans Törnblom som är ordinarie ledamot de två första åren, och släpper i halvtid in Charles Änsth som värmt upp ersättarstolen.

I kommunstyrelsen fick de gröna nöja sig med en ersättarplats för hela mandatperioden:

- Men det går att få insyn och ett ganska bra inflytande som ersättare också. Det handlar bara om hur enveten man är, resonerar Calle Morgården.

Han avslöjar i alliansbildandets bakvatten att miljöpartiet inte varit helt främmande för ett samarbete med vänsterblocket. Men eftersom det inte kom några inviter blev det förhandlingar med borgerligheten.

När det gäller kommentarerna från den borgerliga oppositionen framgår det att man inte är helt nöjd med utgången av förhandlingen.

Men med tanke på socialdemokratins succéval var det förstås angeläget att mobilisera mesta möjliga motkraft. Och då fanns det bara miljöpartiet att vända sig till.

Göran Engström (c) antyder att det inte är helt lyckat att dela på ordinarie platser:

- Men nu blev det så här, konstaterade han i pausen vid torsdagskvällens fullmäktigemöte.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons