Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerliga vill ha stordrift i vården

Annons

Partierna menar att det finns tre starka skäl som talar för att något privat bolag ska få ta över och sköta vården i området.

1. Medelåldern bland distriktsläkarna i Västerbergslagen är hög -58 år. Det är den klart högsta i länet.

2. Bristen på distriktsläkare. I Västerbergslagen finns 22,9 läkartjänster, 38,5 procent av dem är vakanta.

3. De stora underskotten. Preliminärt gick Västerbergslagens närsjukvårdsområde back med 25,4 miljoner kronor i fjol.

-Det har varit en lång- varig period nu som ekonomin inte gått ihop. Och på norra vårdcentralen (i Ludvika) har de inte haft ordinarie läkare på sju år, säger oppositionsrådet Elisabeth Lindén Brandt (c) vid en presskonferens i Ludvika på måndagseftermiddagen.

Får ett privat bolag ta över driften av all vård i Västerbergslagen, ökar tryggheten för befolkningen, resonerar de borgerliga.

-Tidigare var det några eldsjälar som gjorde Ludvika till ett väl fungerande akutsjukhus. Nu behövs nya eldsjälar som kan skapa arbetsglädje och utvecklings-optimism bland personalen, betonar oppositionsrådet Birgitta Sacrédeus (kd).

Om de borgerliga haft makten i landstinget skulle ett privat bolag ha kunnat ta över i Västerbergslagen från den 1 januari 2008. Bolaget skulle i så fall få ett avtal på fem år med möjlighet till två års förlängning. I avtalet skulle det skrivas in krav på kontinuitet bland läkarna. Det vill säga, patienten skulle så långt som möjligt få träffa samma läkare vid återbesök.

-En upphandling innebär att intresserade får lägga anbud. Sedan betalar lands-tinget för verksamheten. Liknande upphandlingar har gjorts i Kristinehamn och Simrishamn uppger oppositionsrådet Jan Wiklund (m).

Vänsterblocket har planer på att ta in anbud på driften av norra vårdcentralen. Besked i frågan väntades under måndagen men enligt lands-tingsrådet Sören Bertilsson (s) saknas ännu en del underlag i ärendet. Dessa har nu länets närsjukvårdschef Claes-Göran Björck fått i uppdrag att plocka fram.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons