Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerlig budget lik majoritetens

Annons

Han menar att de styrande och oppositionen måste försöka hjälpas åt så att budgeten håller nästa år. Därför ligger moderaternas, folkpartiets och kristdemokraternas förslag inte så långt från den styrande majoritetens.

Men på ett par punkter skiljer de sig åt. Den viktigaste är att de tre oppositionspartierna vill att Falu kommun minskar antalet anställda med fyra procent eller cirka 200 personer under 2005 och 2006. Det ska ske genom att kommunen ska vara mer restriktiv med att anställa nya efter dem som säger upp sig eller går i pension. Om endast hälften av tjänsterna återbesätts efter de naturliga avgångarna så minskar de anställda med fyra procent, är tanken.

M, fp och kd vill sänka skattesatsen med tio öre per år under 2006-2008.

-Folk flyttar inte hit om vi har för höga skatter. Vi prissätter oss ur marknaden, säger Mikael Rosén.

De borgerliga vill även se en besparing hos skolnämnen. De vill minska anslaget till skolan med en procent (tio miljoner kronor) jämfört med majoritetens förslag. Dessa pengar ska sparas genom att kostnaderna minskar för lokalerna och bespisningen, administrationen och på personalen som inte undervisar.

För socialnämnden blir det däremot en höjning jämfört med majoriteten, (plus 5,5 miljoner). Förvaltningen står inför neddragningar och då behövs det en satsning på utbildning och ett lönesystem som premierar kompetens, anser partierna.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons