Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerlig allians vill ta över makten i Vansbro

Annons

- Vi har träffats regelbundet sedan i höstas för att diskutera framtiden och vad vi gemensamt vill åstadkomma under nästa mandatperiod.

Det säger centerns förstanamn, Elisabeth Lindén-Brandt, när hon tillsammans med kristdemokraten Torsten Larsson, folkpartisten Ur Alf Nilsson och moderaten Conny Nilsson bjöd in till presskonferens på torsdagsförmiddagen.

I ett gemensamt förslag redovisar de en rad punkter som de anser ska vara vägledande för alliansens politik. Att enskilda människor och familjer ska få mer att säga till om i sin egen vardag, att entreprenörer och företagsamma människor ska uppmuntras, att personalens engagemang ska tas till vara och att kommuninvånarnas valfrihet ska öka är några av de punkter som de särskilt vill trycka på. I den senaste punkten gäller detta inte minst den valfrihet inom barnomsorgen som s och v nyligen sade nej till.

Att kommunen i dag ligger i botten bland länets kommuner i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet är också något som de anser att är oacceptabelt.

- Vi måste också se till att det blir en tydlig politisk styrning där det också finns en framförhållning. Som det är i dag tvingas vi ideligen att sammankalla till extrasammanträden i både kommunstyrelsen och fullmäktige där vi tvingas till snabba beslut i undermåligt beredda frågor på grund av dålig framförhållning, säger Conny Nilsson.

- Om ett företag drevs på det sättet hade det gått i graven för länge sedan.

För att uppnå detta vill de bland annat återinsätta en handlingskraftig kommunchef.

Att de inspirerats av alliansen på riksdagsnivå sticker de inte under stol med. Något besked om vilket namn alliansen vill se som nästa kommunalråd vill de ändå inte lämna.

- Eftersom vi fyra står som förstanamn på respektive partis lista så innebär det med automatik även att vi är beredda att ta på oss den rollen, säger Torsten Larsson.

Vad de däremot är eniga om är att ingen i de fyras gäng är beredd att bjuda in utbrytarna i Wahan Harutuns Kommunpartiet till ett samarbete.

- Skulle de få mandat som sätter dem i en vågmästarposition så finns ju alltid möjligheten att förhandla med både vänstern och socialdemokraterna, säger Elisabeth Lindén-Brandt.

Ur Alf Nilsson menar att ökade kontakter med näringslivet är en absolut nödvändighet.

- Många företagare som jag träffat säger att kommunen aldrig hört av sig, om så bara för att höra hur det går.

De vill även att boendeformer skapas för dem som inte orkar med att sköta sina egna hem men som ändå inte är i behov av platser inom dagens äldreomsorg.

- Attraktiva, centrala seniorboenden med nära till service skulle även betyda att fler gårdar skulle finnas att erbjuda till yngre familjer eller till dem som vill flytta hit, säger Elisabeth Lindén-Brandt.

Målsättningen är naturligtvis att hejda den stadiga befolkningsminskning som kommunen länge dragits med. När det gäller att uppnå målet i den gamla kraftsamlingen, Vision 2010 med 9 000 invånare till dess, är Torsten Larsson inte särskilt övertygad om möjligheterna.

- Det är inte kört, men det ser svårt ut, säger han och skrattar.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons