Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg skär ner miljarder på försvaret

Annons

Finansminister Anders Borg flaggar för miljardbesparingar för försvaret och då främst inom materialinköpen.

Försvarsminister Mikael Odenberg är mycket förvånad över Borgs utspel.

På moderaternas dag i Visby på torsdagen presenterade Anders Borg underlaget för de kommande förhandlingarna om regeringens höstbudget.

Det handlade bland annat om skattesänkningar och tuffare tag för sjuka.

De offentliga finanserna ser bättre ut än väntat men det finns ändå inget utrymme för nya reformer under 2008. Skattesänkningarna som utlovats för låg-och medelinkomsttagarna, som kostar 8,5 till 10,8 miljarder, ska delvis betalas av neddragningar på försvaret. Anslagen till främst materielinköp kommer att skäras ner. År 2010 ska försvarets anslag ha minskat med fyra miljarder om året eller cirka en tiondel. Enligt Borg är försvarsminister Mikael Odenberg med på noterna.

Men Odenberg har inte samma uppfattning om möjligheterna att spara på försvaret som finansminister Anders Borg.

Odenberg berättar att han har tillsatt en utredning som ska se över materielanskaffningarna.

Lars Fresker, ordförande för Officersförbundet, förstår inte hur det ska gå till att spara fyra miljarder varav merparten på materielinköp.

Han säger att de kommande åren är redan en stor av anslaget för materielanskaffning intecknat med gamla kontrakt som löper. Och den del som inte är intecknad går till att anpassa befintlig utrustning eller skaffa ny så att Sverige kan fullgöra sina internationella åtaganden.

Skatten sänks, som utlovat, för låg-och medelinkomsttagare genom ett andra jobbskatteavdrag, om ekonomin tillåter. Avgiften till a-kassan kan sänkas med i snitt 30_50 kronor, tack vare att arbetslösheten sjunkit. Hur stor sänkningen blir avgörs av hur hög arbetslösheten är i respektive bransch.

TT

Mer läsning

Annons