Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg: Budgetutrymme för jobbavdrag

Annons

Regeringen skriver upp BNP-tillväxten för i år och nästa år. Finansministern beräknar också att arbetslösheten sjunker från 4,7 procent till 4,1 procent.

Finansminister Anders Borg säger att det finns reformutrymme för ett antal viktiga förslag. Det gäller både för skattesänkningar och utgiftsökningar, till exempel ökade kostnader för migrationen. Migrationsminister Tobias Billström har det ökande antalet asylsökande på sitt bord. Migrationsverket har flaggat för att det behöver nyanställa för att klara av sin uppgift och har begärt 1 miljard kronor extra i vårbudgeten.

Men Anders Borg ville inte uppge någon siffra för hur stort utrymmet är, efter det att regeringen i dag samlats på Haga slott inför förhandlingarna om vårens budgetproposition som läggs fram den 16 april.

Borg ville heller inte gå in på några enskilda åtgärder som kommer att presenteras i vårbudgeten, däremot tror han att ekonomin tillåter att ett ytterligare jobbskatteavdrag genomförs den 1 januari 2008.

I höstbudgeten räknade regeringen med en BNP-tillväxt på 3,3 procent i år. Finansminister Anders Borg gör nu bedömningen att tillväxten blir 3,7 procent och 3,3 procent nästa år.

I höstas räknade regeringen med en tillväxt på 3,1 procent 2008.

Uppskrivningen av tillväxtprognosen beror på att en rad faktorer ser bättre ut än i höstas. Sysselsättningstillväxten är oväntat stark, hushållens disponibla inkomster ökar och den internationella tillväxten ser starkare ut enligt regeringen.

Enligt regeringens nya beräkningar väntas arbetslösheten sjunka från 4,7 procent till 4,1 procent mellan 2006 och 2007.

Men trots att det ljusnar har finansminister Anders Borg lovat att han ska hålla hårt i pengarna när de olika fackministrarna kommer med sina önskelistor. Högkonjunkturen ska vårdas för att räcka länge.

När det gäller att välja mellan olika satsningar och förslag är prioriteringen klar för Anders Borg. Åtgärder som leder till jobb och bättre förutsättningar för företagande står överst på att-göra-listan. Till exempel måste jobb- och utvecklingsgarantin, som ska ersätta dagens aktivitetsgaranti, fyllas med konkret innehåll och finansieras innan den införs den 2 juli.

Ett av allianspartiernas vallöften var att avskaffa förmögenhetsskatten. Till att börja med utlovades en halvering under 2007, men hittills har regeringen inte levt upp till det löftet. När det första steget presenterades undantogs nämligen fastigheter från skattehalveringen.

Partierna har hittills varit oense om hur snabbt resten av förmögenhetsskatten ska avskaffas.

TT

Mer läsning

Annons