Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönder vill slakta hemma

Annons

För tio år sedan la Farmek ner sitt slakteri i Borlänge och många lantbrukare har tröttnat på att kämpa mot en storskalig jordbrukspolitik som enbart gynnar storskaliga jordbruk och industrislakt. Nu växer det upp nya organisationer för att hävda det småskaliga lantbruket. Småbrukare i Väst är en och Småbrukare i Dalarna en annan.

- Ska vi ha kvar ett småskaligt lantbruk med öppna marker och producera kött med hög kvalité måste kommunerna i länet vara med och satsa, säger Tonny Källgren, Bjursås, medlem i Småbrukare i Dalarna.

I går var Tonny på besök hemma hos kollegan Jan-Erik Lindström, småbrukare i Sunnanö. Tillsammans hjälptes de åt för att få iväg några tjurar av rasen highland cattle till slakt.

- Vi började ringa i början av september för att beställa tid för slakt. Först nu har vi fått en tid, säger Jan-Erik Lindström.

Den här gången ska tjurarna till ett mindre slakteri. Det innebär att Jan-Erik Lindström kan räkna ett betydligt högre kilopris jämfört med Scans slakteri i Uppsala:

- Hade jag skickat dem till Uppsala hade jag bara fått fem-sex kronor kilot.

Nu får han tillbaka köttet styckat och kan sälja det ut till butikerna för drygt 50 kronor kilot.

Minst tre månaders väntetid på slakt gäller i Dalarna.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons