Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonde vill vara bonde, inte krångla med papper

/
  • Samling. Korna samlas runt Erik Sandin. Lappen i örat är jätteviktigt. Det blir dyrt om den fattas eller numret inte stämmer med journalerna.

Annons

Erik Sundin driver tillsammans med hustru och dotter ett familjejordbruk. Ibland har man praktikant och på sommaren kan släktingar hjälpa till på gården.

Verksamheten på gården är blandat och kan sammanfattas: 100 hektar jord, runt 150 hektar skog, 40 mjölkkor, runt 40 tackor, bo på lantgård och slädhundar.

Just nu pågar genrationsskifte. Dottern har tagit över mjölkkorna.

- När jag började 1982 var 18 kor medelstorlek i landet. Idag ligger medel på 50 kor. Sverige har inte varit rädd om familjejordbruket direkt. I både Finland och Norge satsar man på familjejordbruket på ett helt annat sätt, säger Erik Sundin.

Var är krånglet värst?

- Inom djurskyddet, kommer svaret utan minst tvekan.

- Ibland har kommunens folk inte rätt respekt för den yrkeskunskap som finns ute på gårdarna.

Att jag haft mina duster med miljökontoret och fått påbackning är en sak, men en av mina grannar blev så illa berörd att han nästan tog livet av sig. För oss är ju djuren närmast som våra barn.

Att bönder dyker under för regelkrånglet och tar sina liv är tyvärr ingen skröna. Det finns gott om exempel.

Det är inte bara krångliga ibland rentav konstiga lagar och regler som ställer till det. Det handlar också väldigt mycket om de människor som kontrollerar bonden.

- De måste ha en viss social kompetens. Jag hade en kontrollant som mätte upp fäboden som var väldigt trevlig och lätt att ha att göra med. Han kom med många råd och tips på rätt sätt, visade mig på några blommor som växte i ett hörn. Jag blev intresserad.

- Hade det kommit någon som uppträtt stroppigt och visat samma blomma, vete katten om inte round-upp-sprutan kommit fram, säger Erik Sundin.

Läs mer i måndagens tidning!

Mer läsning

Annons