Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bombmannen" dömd till livstid för kvinnomord

Annons

Det var i januari 1993 mannen skickade två paket till sin exhustru i Mora. Paret har flera barn tillsammans. Mannen hade haft barnen på besök i sin bostad i Västsverige. Efter barnen hämtats hem till Mora av exhustrun framkom att ett av barnen glömt tillbehör i Västsverige, som mannen sade sig skicka upp i två paket till exhustrun i Mora.

När kvinnan skulle öppna paketen i sitt hem såg hon antydningar till trådar i ett av paketen. Det visade sig att det paketet innehöll en bomb. Paketet exploderade i polisstationen när det undersöktes i ett innanrum. Detonationen var så kraftig att det uppstod skador på en vägg i stationen.

"Bombmannen" dömdes till sex års fängelse för mordförsök.

Men hoten mot exhustrun och hennes mor fortsatte. Åklagare beslutade vid flera tillfällen att mannen skulle åläggas med besöksförbud. Vid ett tillfälle rymde bombmannen från fängelset vilket ledde till extra bevakning av familjen i Mora innan mannen greps efter ett dygn.

Men för ett år sedan fick ärendet en ny utveckling då en Stockholmsföretagare dömdes för vapenbrott.

"Bombmannen" hade kort efter att han avtjänat sitt straff skickat ett paket med ammunition och en pistol av märket Beretta med ljuddämpare till företagaren. Vapnet skulle användas i ett planerat mord på exhustrun och hennes mor.

Företagaren ville lämna in vapnet till polisen men då hotade mannen med att sätta honom som "nummer ett på dödslistan". Förra året berättade företagaren för en god vän, en före detta polis, om vapnet, och det ledde till utredning och dom.

Stockholms tingsrätt sänkte straffet för att företagaren medverkade i utredningen och för att han kan ha avslöjat stämpling till mord.

Detta eventuella brott har dock inte lett till någon utredning, även om Morapolisen informerats och kontaktat de hotade kvinnorna.

Tisdagen den 15 maj greps "bombmannen" för ett helt annat brott. En kvinna i hans bekantskapskrets hittades hängd i ett rep på vinden i huset i Göteborg där hon bodde.

Åklagaren ansåg att "bombmannen" arrangerat det hela så att det skulle se ut som ett självmord, men att det i själva verket rör sig om ett mord.

Tingsrätten fastslår att i en samlad bedömning så befinns mannen skyldig till mord och döms till livstids fängelse.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons