Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bombhotat kärnkraftverk utrymt

Annons

Kärnkraftverket Forsmark utrymdes i morse efter ett telefonsamtal där en okänd person sagt att en bomb fanns på verket, uppger Sekotidningens nätupplaga.

Enligt tidningen påverkades inte driften, däremot fick all underhållspersonal utrymma verket i avvaktan på polisens undersökning.

Från Forsmarks sida ville man vid lunchtid fortfarande inte säga någonting om hoten och de insatser som görs. Kärnkraftverkets informationschef Claes-Inge Andersson fortsatte att hänvisa alla frågor till polisen.

Christer Nordström berättar att vägspärrar upprättats men kan inte uttala sig om en eventuell evakuering eller om hotet påverkar driften på verket.

Polisen tar hotet mot Forsmark med stort allvar men anser inte att situationen är akut hotfull.

Polisen i Uppsala har begärt förstärkning av Stockholmspolisens bombtekniker.

Internatskolan Forsmarks skola ligger strax utanför de avspärrningar som upprättats kring kärnkraftsverket. Men skolan har samtidigt sitt bostadsområde, där många av eleverna bor, innanför avspärrningarna.

Många elever kunde därför inte ta sig till skolan på grund av bombhotet:

Han gick under förmiddagen runt bland eleverna och informerade om det inträffade. Ström beskriver stämningen på skolan som lugn trots de dramatiska händelserna.

Länsstyrelsen har räddningstjänstansvar om det inträffar en olycka.

Även på Ringhals kärnkraftverk i Varberg höjs beredskapen med anledning av bombhotet i Forsmark, uppger TV|4 Halland.

Inga direkta hot har framförts till Ringhals och företaget vill inte närmare gå in på vad det innebär att beredskapen höjts.

TT

Mer läsning

Annons