Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bombhotat kärnkraftverk utrymt

Annons

Kärnkraftverket Forsmark utrymdes i morse efter ett telefonsamtal där en okänd person sagt att en bomb fanns på verket, uppger Sekotidningens nätupplaga.

Enligt tidningen påverkades inte driften, däremot fick all underhållspersonal utrymma verket i avvaktan på polisens undersökning.

Christer Nordström, Uppsalapolisens talesman, bekräftade hotet men gav inga detaljer.

Polisens bombgrupp kom till Forsmark på eftermiddagen. Teknikerna ska undersöka kraftverket och se om där finns någon misstänkt bomb.

Enligt TT:s reporter är läget vid avspärrningarna avspänt. En handfull journalister och fotografer är på plats. Några fordon passerar då och då polisens avspärrningar till och från kärnkraftverket.

Christer Nordström framhåller att det inte råder någon överhängande fara.

Enligt Nordström vet polisen inte vem eller vilka som ligger bakom hotet mot Forsmark.

Från Forsmarks sida vill man inte säga någonting om hoten och insatserna. Kärnkraftverkets informationschef Claes-Inge Andersson hänvisade till polisen.

Internatskolan Forsmarks skola ligger strax utanför de avspärrningar som upprättats kring kärnkraftsverket. Men skolan har samtidigt sitt bostadsområde, där många av eleverna bor, innanför avspärrningarna.

Hotet gjorde att många elever inte kunde ta sig till skolan.

Länsstyrelsen har räddningstjänstansvar om det inträffar en olycka.

Även på Ringhals kärnkraftverk i Varberg har uppmärksamheten skärpts med anledning av bombhotet i Forsmark, uppger TV|4 Halland.

Inga direkta hot har framförts till Ringhals och företaget vill inte närmare gå in på vad det innebär att uppmärksamheten skärpts.

TT

Mer läsning

Annons