Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bomberna riktade mot regeringen

Annons

De misslyckade försöken att detonera två bilbomber i centrala London tycks ha inspirerats av al-Qaida och vara riktade mot Gordon Browns nya brittiska regering, sade analytiker på fredagen.

Polisen oskadliggjorde de båda bomberna som hittats i bilar i Londons nöjeskvarter tidigt på fredagsmorgonen, två dagar efter att Brown efterträdde Tony Blair som premiärminister.

Enligt Neville-Jones är al-Qaida en löst sammansatt organisation som kan inspirera islamister runt om i världen att agera på egen hand mot västs intressen. Däremot anser hon att det är för tidigt att uttala sig om ifall planen kan ha förberetts av brittiska medborgare.

Underrättelseanalytikern Paul Beaver menade att planen har alla kännetecken som funnits vid islamist-angrepp i Irak, södra Libanon och på andra håll i Mellanöstern.

Parallellerna, sade han, var samtidiga attacker och användandet av petroleum-produkter.

Beaver sade att de som ligger bakom försöker att visa att de fortfarande har förmågan att utföra attacker _ trots den USA-ledda och av Storbritannien stödda kampanjen mot terrorism _ och kan ha motiverats av en rad olika orsaker.

En kan ha varit utnämnandet av Tony Blair, som av muslimska extremister ses som proamerikansk och proisraelisk, till internationellt sändebud i den palestinsk-israeliska konflikten, menade Beaver.

Professor Anthony Glees, underrättelseexpert på Brunel-universitetet, sade att de uppenbara försöken till samtidiga bombdåd pekade på al-Qaida. Även han antog att det var ett meddelande från al-Qaida till Gordon Brown.

TT

Mer läsning

Annons