Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bombattackmot en buss

Annons

Per Gösta Eklöf är nöjd med utbildningen, som pågått i 90 dagar. Av de 39 som ryckte in i september, har 35 snart fullföljt sin grundutbildning.

- Alla 35 har skrivit på för vidare utbildningar med hemvärnet. De ska ingå i en pluton i Borlänge nu, säger han.

Om en vecka muckar alltså åter-igen militärer från Falun. Och nästa år är det dags för en ny utbildning.

- Det har blivit bestämt att vi ska fortsätta med grundutbildning här i Falun, i sptember nästa år rycker nästa kull in, säger han.

I helgen var 200 hemvärnssoldater i Falun och övade. En av övningarna var ett bombanfall mot en buss. Militärerna skulle hjälpa de skadade och samtidigt akta sig eftersom det fanns risk för ett till attentat.

Blödande och chockade människor fanns överallt och efter en seg start klarade militärerna övningen ganska bra, enligt Peter van Reenen, som var insatsledare.

- De är väldigt osäkra på sådana här situationer. Ofta övar vi i skogen och där går det bra. Men nu löser de uppgiften och tar hand om de skadade, det ser bra ut, säger han.

Emelie Eklöf från Borlänge och Mårten Blomberg från Mora ryckte in på I 13 för tio veckor sedan. Nu har de precis klarat sin slutövning. Uppgiften var att säkra ett hus där det fanns en terrorist och sätta en kvinna i säkert förvar. I tre månader har de utbildat sig i Falun.

- Det har varit jätteroligt. Man har fått så många kompisar, säger Emelie Eklöf.

- Jag gjorde inte lumpen men nu har jag tagit igen det, säger Mårten Blomberg.

Utildningen för de 35 soldaterna har kostat ungefär 3,5 miljoner kronor. Och fast det inte varit krig i Sverige på nästan 200 år, tycker Per Gösta Eklöf att sådana här utbildningar behövs.

- Vi som jobbar här tycker så klart det. Världen är inte så säker runtomkring oss. I de bästa av världar skulle man så klart inte behöva militärer men det är för oroligt för att vi bara ska lägga ner försvaret i Sverige, säger han.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons