Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bomb på marknad krävde nära 120 liv

Annons

Premiärministerns budskap att regeringen ska ha tagit kontroll över hela Irak före årets slut drunknade helt i en ny våldsexplosion i Bagdad på onsdagen. En bomb mot en marknadsplats krävde minst 118 liv.

Bomben i en parkerad bil på den livliga marknadsplatsen i den centrala stadsdelen al-Sadriyya spred förkolnade kroppsdelar bland en rad utbrända bussar. Lukten av brända lik, bilar och fordon blandades i ett tjockt svart rökmoln som steg mot eftermiddagsskyn.

I detta skräckscenario kämpade räddningsarbetare för att ta hand om skadade, medan brandmän besprutade bilar och bussar. Ambulanser och lastbilar körde i skytteltrafik för att ta skadade människor till sjukhus. Totalt räknade man med ungefär 140 skadade.

28-årige Salih Mustafa stod och väntade på en minibuss för att ta sig hem när infernot bröt ut:

Upprörda Bagdadbor som förlorat sina nära och kära riktade sina vredesutbrott mot premiärminister Nuri al-Maliki och anklagade regeringen för att ha misslyckats med att skapa lag och ordning på gatorna efter nära ett år vid makten.

Det har inte gått mer än två och en halv månader sedan samma marknadsplats i al-Sadriyya, ett område dominerat av kurder och shiamuslimer, utsattes för ett lika förödande attentat. Den gången krävdes minst 130 människoliv och omkring 300 skadades. Även då vändes vreden mot al-Maliki och regeringen.

Ytterligare tre kraftiga bombexplosioner spädde på dödstalet i Bagdad på onsdagen till närmare 170.

Därmed var det inte slut på ohyggligheterna. I huvudstaden påträffades även ett stort antal lik, varav många bar spår av tortyr.

Längre västerut i al-Ramadi har polisen upptäckt kvarlevor efter 17 människor under två skolgårdar som tidigare kontrollerades av vad som beskrivs som al-Qaidakrigare och rebeller. Kropparna grävdes fram sedan lärare och elever återvänt efter ett lov och mötts av en förfärlig stank.

Våldet överskuggade en ceremoni i södra Irak för att markera att regeringsstyrkor övertar kontrollen över den oljerika Maysan-provinsen från brittiska styrkor. En hälsning från al-Maliki lästes upp om att regeringen ska ha tagit fullständig kontroll över landets 18 provinser före årets slut.

Två månader efter det att den nya säkerhetsplanen började tillämpas i Bagdad finns dock få tecken på att blodspillan skulle vara över inom överskådlig tid.

TT

Mer läsning

Annons