Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollplank försvinner

Annons

Det var i mitten av 1990-talet som de första tankarna kring projektet väcktes. Syftet var att hitta nya idéer till produkter och tjänster bland både privatpersoner och företag och att bistå vid utvecklingen av dessa. Allt för att skapa en ökad sysselsättning i kommunen.

Huvudman var företagarföreningen och med hjälp av pengar från kommunen, länsstyrelsen, länsarbetsnämnden och EU kunde verksamheten startas vid årsskiftet 1994-95.

Under de första sex åren gick projektet under namnet Idéutveckling som under de tre sista åren drevs gemensamt med Gagnef och Malung.

I mitten av år 2000 lades dock projektet ned eftersom några mer EU-pengar inte gick att få för en förlängning. Idéutveckling kunde då redovisa att 14 nya företag hade startats som gett ett 30-tal nya arbetstillfällen. Uppehållet blev dock inte långvarigt och snart startades ett nytt treårsprojekt, nu under namnet Entreprenörscentrum.

FR Företagarna i Vansbro har sedan dess stått för 40 procent av finansieringen medan EU:s regionala strukturfond stått för 30 procent, lika mycket som också delats av Vansbro kommun, länsstyrelsen och arbetsförmedlingarna i Gagnef och Vansbro.

Lisbeth Lagerberg fick fortsätta och till sin hjälp fick hon Ingemar Eriksson som värvades från Idéutvecklingen i Gagnefs kommun. Ingemar är själv uppfinnare och har bland annat vunnit årets skaparpris i länet vilket innebar att han blev Dalarnas representant vid tekniska mässan i Stockholm.

Även Lisbeth Lagerberg har uppmärksammats vid Tekniska mässan i Stockholm där hon fått ta emot innovationsdagens hederspris.

- Lisbeth Lagerberg är en tillgång för innovations-Sverige, menade juryn och tilldelade Lisbeth hederspriset för hennes arbete med uppfinnartävlingen Vilda Vansbro Vinkeln.

- Jag vet inte vad som kommer att hända med uppfinnartävlingen nu, kommunen vill tydligen ändå att den ska finnas kvar, säger Lisbeth.

Genom Entreprenörscentrums försorg har 23 företag startats under de senaste åren och sammanlagt har allså ett 50-tal företag sett dagens ljus under de år som Idéutveckling och Entreprenörscentrum funnits.

De har även ansvarat för det företagsexpo som årligen hållits i ishallen i samband med Vansbrosimningen och även anordnat flera mässor som varit inriktade på kvinnligt företagande.

Till sin hjälp har Lisbeth och Ingemar också haft en styrgrupp bestående av representanter från Vansbroföretagarna, Innovation Dalarna och Svenska uppfinnarföreningen.

Verksamheten skulle egentligen ha avvecklats den sista juni i år men fick en tidsfrist på ytterligare sex månader sedan beskedet om Finnvedens avveckling kom och för att kommunen skulle hinna få igång sin nya näringslivsorganisation.

Ännu har dock inte något konkret presenterats över hur den är tänkt att se ut.

- Vi hade nog väntat oss att bli kontaktade för att få ge vår syn på vilka behov som finns men vi har inte hört ett ljud från kommunen, säger Ingemar Eriksson.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons