Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolagsupplysningen försöker igen

Rätta din adress och betala 10 000 kronor för det. Så kan man sammanfatta det brev som Bolagsupplysningen skickar ut till företag. I det finstilta framgår att det inte handlar om att rätta adressfel utan att det är en beställning av förtursexponering.

Annons

Bolagsupplysningen finns med på Svensk Handels varningslista sedan två år. Bolaget har i dagarna skickat ut massor av brev till framförallt småföretagare.

Bolagsupplysningen skickar ut ett formulär som lätt kan missuppfattas som att det är Bolagsverket som är avsändare. Bolagsverket har därför gått ut på sin egen hemsida och betonar att det inte är Bolagsverket som står som avsändare och att verket inte har något med Bolagsupplysningen att göra.

Bolagsupplysningen skickar ut brev med bifogade frankeringsfria returkuvert. Där uppmanas företag att rätta eventuella fel och komplettera med saknade uppgifter. Sedan är det bara att skriva under och returnera, men den som då inte läst det finstilta har beställt två års så kallad förtursexponering. Kostnaden är 4795 kronor per år.

Bolagsupplysningen finns sedan förra året med på Svensk Handels och Förenade Bolags varningslistor, och är det företag som fått flest klagomål. Bolaget påminner om estländska nummerupplysningen som tidigare skickat ut snarliknande formulär.

Bolagsupplysningen har adress i Malmö och telefonnummer till Stockholm (08), men eventuella tvister ska lösas i estländsk domstol!

Risken att få betala för den som skriver på är stor även om det i flera fall fungerat med en överenskommelse om att en mindre summa ska betalas.

Sajten Driva-eget.se har publicerat en guide med tips på tillvägagångssätt för den som fått en faktura från Bolagsupplysningen.

Nedan är tipsen i tur och ordning på vad företagaren ska göra med fakturan:

"Bestrid kravet! Skriv varför du anser att du inte behöver betala fakturan i ditt fall. Exempelvis att du trodde att utskicket kom från en myndighet och därmed blev vilseledd, eller att avtalsvillkoren var dolda i det finstilta. Hävda inte att din underskrift på beställningen rör sig om urkundsförfalskning, det kan bara skada i en fortsatt tvist. Det är mycket troligare att du glömt bort att du skrivit på.

Skicka bestridandet per mejl till Bolagsupplysningens samt företaget fakturan är överlåten till. Då har du ett kvitto på när och hur du bestridit.

Var inte rädd för inkasso eller Kronofogden. Ett eventuellt inkassokrav behöver du bara bestrida igen på samma sätt. Om Bolagsupplysningen skulle vända sig till Kronofogden måste du bestrida även dit."

Eftersom Bolagsupplysningen finns med på Svensk Handels varningslista får du som företagare aldrig någon betalningsanmärkning, även om de skulle vända sig till Kronofogden. Det eftersom samtliga svenska kreditupplysningsbolag filtrerar bort noteringar från varningslistade företag. Låt dig därför inte skrämmas av påminnelser eller hotfulla krav.

För ett företag som bestrider fakturan finns en risk för kreditanmärkningar, men då Bolagsupplysningen finns med på Svensk Handels varningslista ska kreditupplysningsföretag bortse från anmärkningen.

När man söker Bolagsupplysningen i deras företagssök på deras hemsida så ger sökningen noll resultat. Kanske de inte betalat fakturan.

Bolagsupplysninegn svarar inte heller på telefon.

9590 kronor kostar det att rätta adressuppgifter och skruva under det här formuläret.

Mer läsning

Annons