Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolags-vd har het idé

Annons

Det säger Ove Hellqvist, 59, verkställande direktör och ende anställde i kommunägda bolaget Grängesbergs Gruvor AB.

Hellqvist för samtal med en person som kan mycket om fjärrvärme och som har fått i uppdrag att efter visst utredande komma med ett utlåtande.

-Jag hoppas att vi i februari ska kunna säga om det här är något att satsa på eller inte, säger Hellqvist.

Idén är att via den vattenfyllda "skärningen", dagbrottet, föra ned en slang till kanske 500-600 meters djup. Därifrån ska det grundvatten som letar sig upp i gruvgångarna från ännu lägre nivåer tas om hand och pumpas upp till ytan och med hjälp av värmeväxlare och annan utrustning omvandlas till fjärrvärme.

-Vi tror att gruvvattnet säkert håller en temperatur på 10-15 grader, säger Hellqvist och upplyser att avsikten är att gruvvattnet ska värma upp det jättelika före detta maskinhuset.

-De lokalerna är i två plan och mäter sammanlagt cirka 1 600 kvadratmeter. Planer finns ju på att i de här lokalerna öppna ett "Louvren".

Louvren är arbetsnamnet på en idé om att mitt i det gamla gruvområdet öppna ett konstcentrum.

NLT skrev om projektet flera gånger i fjol. Projektledaren Ulf Hildebrandt har en vision om att museet kan öppnas 2009 men redan i år kan det eventuellt komma att arrangeras en konstutställning med verk av Truls Melin.

Om fjärrvärmeidén är hållbar ur alla tänkbara aspekter, utesluter inte Hellqvist att systemet kan användas för uppvärmning av fler lokaler, till exempel Gruvkontoret.

-Går det inte med fjärrvärme så är väl alternativet för maskinhusets del att borra för bergvärme, förmodar Ove Hellqvist.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons