Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokstavligen talat, CCW får inte plats

Annons

Som idé är CCW egentligen genialisk. Samla entusiaster i ett vackert Sommarsverige, ordna aktiviteter för hela familjen och gör det på ett sådant sätt att även andra än deltagarna kan få vara med och uppleva lite nostalgi, beundra "finbilarna" och rent allmänt vara delaktiga i en veckas karneval.

Tyvärr har upplägget visat sig vara för genialiskt! CCW har blivit för stort och för populärt!

I alla samlingslokaler finns i dag ett anslag som talar om att "I denna lokal får samtidigt vistas högst X personer. Räddningschefen".

Tyvärr finns inte detta anslag vid infarterna till Rättvik. Hur välorganiserat CCW än är och hur många duktiga funktionärer man än engagerar så hjälper det inte. Sedan flera år har man nått och passerat den gräns där antalet deltagare rent fysiskt inte får plats.

Trafiksystemet i Rättvik med genomfarter, rondeller, parkeringsplatser och lokalgatunät klarar inte av att svälja denna anstormning utan oacceptabla störningar och det gäller inte enbart cruisingkvällen. Som exempel har försenade ambulanstransporter dragits fram. Om detta inträffat, något som de ansvariga förnekar, är det naturligtvis olyckligt.

Mera påtagligt för allmänheten är att under en veckas tid kan inte fast- och sommarboende röra sig fritt i eller igenom samhället. Det tar helt enkelt för lång tid och då man väl kommit dit man ska finns oftast ingenstans att parkera. Vägverket har insett detta och rekommenderar på sin webbsida trafikanter att inte passera Rättvik under vecka 31 utan att i stället välja andra vägar.

Kopplat till denna rekommendation vore det intressant att veta hur många besökare som CCW lockar hit jämfört med dem som arrangemanget skrämmer iväg.

Samtidigt med CCW pågick Tällberg Forum. Med stort allvar diskuterade man där i ett makroperspektiv hur mänskligheten ska kunna komma tillrätta med växthuseffekten och andra klimatproblem.

Kontrasten till mikroklimatet på Storgatan i Rättvik under cruisingkvällen och den allmänna bullermatta som ligger över Rättvik hela veckan är slående och man kan undra hur Siljansbygdens turistambassadörer på ett pedagogiskt sätt ska kunna marknadsföra dessa parallella arrangemang i framtiden.

Rättviks kommun marknadsför sig som kommunen med "Livskvalité, kultur, tradition och kreativa företag". Man kan fråga sig: "Livskvalité" - för vem?

Rättvik är till stora delar beroende av turismen och de olika arrangemangen avlöser varandra under sommarmånaderna. Detta ska dock inte behöva innebära att vi fastboende måste lägga oss platt inför turistnäringens krav och de störningar som uppkommer. Det gäller faktiskt vår livskvalité också.

Om kommunen i fortsättningen ska kunna få in de nödvändiga skattekronorna, företagarna göra sina vinster och turisterna återkomma, måste sommarens verksamheter i allmänhet och CCW i synnerhet anpassas till vad samhället tål och invånarna i längden är beredda att acceptera. CCW, som fortfarande är en genialisk idé, måste finna former för att minska belastningen och olägenheterna.

Vägverket ska inte behöva varna människor för att resa genom Rättvik!

SVANTE MODIN

Svante Modin bor i Lerdal,

tycker att CCW i grunden är en bra idé men att lagom är bäst.

Mer läsning

Annons