Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boken är inne

Annons

Ett harmoniskt samboförhållande, ett läslustprojekt och massor av engagemang. Det är några av förklaringarna till att boken och det skrivna ordet åter är inne, i bemärkelsen populär.

Under hösten 2006 ökade Mockfjärdsskolans bibliotek utlåningen med 114 procent. Till viss del kan det förklaras med att lågstadiets bibliotek i somras flyttade "ihop" med högstadiets bibliotek och att samboförhållandet resulterat i ett bredare och mer attraktivt bokbestånd.

Men redan under vårterminen ökade utlåningen med 26 procent.

-Sannolikt är det skolans stora läslustprojekt som gjort att fler upptäckt bokens många förtjänster, funderar skolbibliotekarie Maria Johansson.

Biblioteket har också fått en välbehövlig ansiktslyftning och många nya böcker. Maria Johansson:

-Vi har investerat i helt nya bibliotekshyllor för 85000 kronor och för att få plats med fler nya böcker har vi gallrat bort gamla och trasiga "hyllvärmare". Drygt 1 000 volymer har försvunnit från hyllorna (lågstadiets gallring ej medräknad), vilket är en av anledningarna till ökad utlåning. Böckerna syns bättre, det finns plats att skylta med böckerna och låntagarna hittar lättare till sin litteratur. Att hålla bokbestånden aktuella är ytterligare en anledning till varför vi gallrar. Vi vet ju alla att vetenskap och kunskap inte är statisk. Ny forskning slår ut den gamla. Tänk på planeten Pluto till exempel. Ups, visst ja, det är ju ingen planet längre!

Elevdatorerna i biblioteket är på väg att bytas ut, sagostunder ordnas för de mindre eleverna och biblioteket har en särskild avdelning med finsk litteratur och ett mycket bra samarbete med folkbiblioteket.

-Det här året har utlåningsmässigt börjat mycket bra och många ungdomar är mycket intresserade och har bestämda önskemål när det gäller bibliotekets nyinköp, säger skolbibliotekarien.

Totalt har biblioteket närmare 600 låntagare. Det är grundskoleelever, elever vid Komvux, lärare och övrig skolpersonal. Och om någon fortfarande skulle vara tveksam till nyttan av att läsa så är Maria Johansson minst sagt övertygande:

-Läsning och läsförståelse är grundläggande förutsättningar för kunskapsinhämtning. Det är allmänbildande, spännande, roande och utvecklande. Dessutom är det bra för individens ordförråd, uttrycksförmåga och koncentrationsförmåga, samtidigt som det stimulerar fantasin och kreativiteten. Läs!

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons