Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boka tvättstugan digitalt

Annons

Det är ingen hemlighet att det tidigare varit stora problem i de fyra tvättstugor som finns i Rödmyren. Det har slarvats med städningen, det har stulits tvätt och det har varit rena huggsexan kring tvättautomaterna.

2004 beslutade Morastrand att satsa på en bättre tvättmiljö i sina bostadsområden. Först ut att se resultatet av det senaste nya är alltså Rödmyren där de digitala tvättstugorna invigdes på torsdagen. Morastrand har satsat 1,6 miljoner kronor på det här systemet som tidigare finns i Tunabostäder i Borlänge dit man varit på studiebesök.

Tidigare har vem som helst kunnat besöka tvättstugorna, även om en hyresgäst bokat en viss tid. Det har heller inte gått att utröna vem som hade tvättiden före, av den händelse en hyresgäst anländer och upptäcker brist i städningen eller andra olägenheter.

Det nya är att varje hyresgäst förses med bricka som är unik för just det hyresavtalet. Den kan liknas vid nyckeln till ett centrallås på bilen. Med hjälp av brickan öppnas den digitala tavlan där tvättiden bokas.

Därefter är den hyresgästen den enda som kommer in i tvättstugan under de timmar som bokats. Det registreras även vem som bokat de olika tiderna.

Nya fräscha maskiner har satts in i tvättstugorna och i grovtvätt-stugan finns ett duschutrymme som gjorts i ordning i beredskapsskäl. Av den händelse en hyresgäst drabbas av vattenskada i lägenheten och våtutrymmet blir obrukbart en tid ska den här duschen kunna användas som en nödlösning tills reparationen är klar.

Det digitala systemet kan komma att utvecklas ytterligare i en framtid så att det kan bli möjligt att sitta hemma vid datorn och boka tvättid.

Det blir i alla fall en tryggare tillvaro att vistas i tvättstugorna framöver och företaget som svarat för installationen har berättat att det till och med förekommit mord i en tvättstuga i Sverige.

Kanske ett försäljningsargument. I alla fall kommer Klockarhagen och Stormyren att vara de som närmast har att vänta digitala tvättstugor.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons