Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bojkotta jätteräkor!

Annons

Inför nyårsfirandet kördes särskilda driver i en del affärer för att öka försäljningen av jätteräkor (även tigerräkor, scampi). Samtidigt har vi nyss påmints om tsunamikatastrofen i Sydostasien och det lidande som för lokalbefolkningen fortfarande följer i dess spår. Det finns en länk mellan jätteräkor och tsunamikatastrofen.

De räkor som säljs i Sverige odlas i Thailand och Malaysia och många gånger huggs mangroveskog ner för att ge plats åt dessa odlingar. Odlingsdammarna kan inte användas hur länge som helst utan överges så småningom och ny mangrove huggs ner för nya dammar utan att den gamla skogen återkommer.

Odlingarna kräver stora mängder kemiska bekämpningsmedel och antibiotika för att förhindra sjukdomar på räkorna.

Odlingarna leder till utfiskning av andra fiskarter för fodertillverkning åt räkorna. Allt detta är till men för naturen i områdena och tar dessutom bort försörjningsmöjligheter för befolkningen som livnärt sig på traditionellt fiske.

Mangroveskogarna skyddar kusterna från erosion och de kuststräckor som kantas av mangroveskog drabbas inte lika hårt av översvämningar.

Efter tsunamin konstaterades att de kuststräckor som hade intakt mangroveskog klarade sig med mindre förstörelse.

Efter tsunamin skänkte privatpersoner och företag massor med pengar för hjälp till de drabbade. Ett mer långsiktigt sätt att hjälpa befolkningen i Asien vore att avstå från att tjäna pengar på att sälja dessa räkor och/eller att avstå från att äta jätteräkor.

ULLA DAHLÉN, ÖVRE VÄSTERDALARNAS NATURSKYDDSFÖRENING, LILLIAN LUNDIN STÖT, NATURSKYDDSFÖRENINGEN DALARNA

Mer läsning

Annons