Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bojkotta Israel!

Annons

Över en miljon har blivit fördrivna från sina hem. Varje dag rivs nya hus och beslagtas mer av deras mark för byggen av bosättningar eller av "säkerhetsskäl". De hindras av 600 "checkpoints" från att fritt komma till skolor, sjukhus, arbetsplatser eller åkrar. En åtta meter hög mur har byggts på deras mark som ytterligare inskränker deras rörelsefrihet. Ambulanser och skolor beskjuts och oskyldiga dödas. Palestinaaraberna i Israel utsätts för rasistisk diskriminering. Och så vidare. Situationen är mycket värre än det någonsin var i Sydafrika under apartheidtiden.

Trots fördömanden i ord, så låter omvärlden detta pågå utan att göra någonting. Tvärtom så har Israel ett frihandelsavtal med EU, det svenska försvaret importerar israeliska vapen, Sverige har tillsatt en militärattaché i Tel Aviv, de flesta affärer säljer israeliska produkter. Det verkar som om Hitlers illdåd mot judarna gör att man inte vågar agera för att inte bli stämplad som antisemit. Men varför ska Israel inte behöva följa de mänskliga rättigheterna?

Eller får palestinierna skylla sig själva. "De vill kasta judarna i havet!" Det är inte sant. Redan 1988 accepterade palestinierna Israel som stat. (En majoritet av det israeliska folket motsätter sig däremot att det bildas en palestinsk stat.) Eller rättfärdigar självmordsbombningarna det israeliska handlandet. Allt dödande av civila måste fördömas. Men då måste vi fördöma det israeliska dödandet, som de senaste fem åren dödat mer än tre gånger så många. Bland barn är siffrorna ändå värre. 123 israeliska barn mot 704 palestinska.

Lösningen borde vara enkel. Om Israel utrymde de illegala bosättningarna på Västbanken (med östra Jerusalem) och på Golanhöjderna och erkände en palestinsk stat och om man ordnade en lösning för de palestinska flyktingarna, så blev det fred. Detta är ingalunda några extremistiska åsikter, utan bara ett uppfyllande av FN:s resolutioner. Eftersom det inte är en konflikt mellan jämstarka parter, så ligger bollen hos Israel.

Men det verkar inte som Israel vill ha fred. Då skulle man inte fortsätta sitt murbygge eller utvidga bosättningarna på Västbanken eller fortsätta sitt dödande av palestinier. Då skulle man inte ha "checkpoints" inne på palestinskt område, utan vid gränsen.

Det verkar onekligen som det enda sättet att åstadkomma fred, är att omvärlden sätter verklig press på Israel. I juli 2005 undertecknade 171 organisationer, representerande en stor del av det civila palestinska samhället, en uppmaning om sanktioner och bojkott av Israel liknande politiken mot Sydafrika. Låt oss följa deras vädjan. Privat kan vi sluta köpa israeliska varor, till exempel apelsiner, grapefrukt, avokados och viner eller dataprodukter.

Vi måste på alla sätt verka för att den svenska regeringens ändrar sin politik och börjar agera, tills Israel uppfyllt FN:s resolutioner. Ett första steg kan vara att sluta med import av israeliskt krigsmaterial och att dra in militärattachén i Tel Aviv. Man bör verka för att Israels frihandelsavtal med EU rivs upp, vilket EU-parlamentet krävt.

KJELL SUNDSTRÖM KJELL SUNDSTRÖM ÄR FRÅN FALUN OCH HAN ÄR MEDLEM I PALESTINAGRUPPERNA I SVERIGE.

Mer läsning

Annons