Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bojkott av egyptisk grundlagsdebatt

Annons

Över 100 ledamöter bojkottade parlamentet i Kairo när det på söndagen började debattera grundlagsändringar som enligt kritiska röster kommer att ge Egyptens president ännu större makt.

Oppositionen har omkring en fjärdedel av parlamentets 454 platser.

I december förra året föreslog president Hosni Mubarak ändringar i 34 grundlagsparagrafer som ett led i politiska reformer. Oppositionen, däribland landets största islamiska oppositionsgrupp Muslimska brödraskapet, anser dock att ändringarna bara är kosmetiska och avsedda att bereda väg för Mubaraks son Gamal att ta vid på presidentposten i nästa val.

Ett föreslaget förbud mot bildande av politiska partier med religiös bas ses också av kritiker som direkt riktat mot Muslimska brödraskapet. Brödraskapet har varit förbjudet i Egypten sedan 1954, och dess 88 parlamentariker sitter därför på sina platser som oberoende ledamöter.

Även Amnesty sade i helgen att ändringsförslagen, och i synnerhet åtgärderna mot terrorism, bör avvisas. Organisationen förklarade i ett uttalande att ändringarna kommer att befästa det maktmissbruk som pågått under Egyptens rådande undantagstillstånd, infört 1981.

TT

Mer läsning

Annons