Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bögbomb" för fred övervägdes i USA

Annons

USA:s försvar har diskuterat möjligheten att bygga en hormonbomb som skulle göra män homosexuella.

Tack vare denna "bögbomb" skulle fiendens soldater bli anhängare av slagordet "Make love, not war".

Det visar dokument som har gjorts tillgängliga i enlighet med den amerikanska offentlighetsprincipen. Bombidén upptäcktes av Sunshine Project, en grupp med bas i Texas och Tyskland som övervakar utveckling av biologiska vapen.

Nu hånas uppslaget på webben. Bloggare jublar över kärleksvapnet.

"Om vi har en extra gaybomb skulle vi ju kunna fälla den i Afghanistans berg", föreslår en bloggare som presenterar sig som svart homosexuell i Washington.

"Idioten som lade fram idén borde få stämpeln bitch och tvingas lyssna på Judy Garland-skivor resten av livet", skriver Ed Brayton på Huffington Posts webbsida.

Judy Garland har varit ikon för en del i gayrörelsen.

Men alla är inte bara roade.

Wright-laboratoriet i Ohio, som drivs av flygvapnet, begärde 1994 ett anslag på 7,5 miljoner dollar för att utveckla en bomb innehållande ett verkningsfullt erotiskt ämne som skulle ge upphov till "homosexuellt beteende". Därigenom skulle "disciplin och stridsmoral i fiendens förband", försvagas.

Pentagon har legat lågt med förslaget.

Han påpekade att idén var ett av flera förslag till icke dödande vapen. Ett annat var en kemisk produkt som skulle göra fienden ytterst känslig för sol och ett annat skulle göra bin mer aggressiva och benägna att angripa människor.

Men Edward Hammond vid Sunshine Project hävdar att Pentagon inte säger hela sanningen.

"De här uttalandena är osanna. Förslaget avvisades inte omedelbart. Det har diskuterats ytterligare", säger han på gruppens webbsida.

Förslaget fanns med på en cd-rom som utformades som ett slags reklam för ickedödliga vapen år 2000 och lades också fram i amerikanska vetenskapsakademin året därpå, hävdar Hammond.

TT

Mer läsning

Annons