Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boforsmisstänkt utlämnas inte

Annons

En domstol i Argentina svarade på fredagen nej på Indiens begäran att få en italiensk affärsman utlämnad. Affärsmannen Ottavio Quattrocchi misstänks i Indien för att ha tagit emot mutor i Bofors-skandalen på 1980-talet.

Någon motivering till utslaget gavs inte direkt, utan kommer någon av de kommande dagarna, meddelade domstolen.

Indiens representant förklarade genast att han kommer att överklaga utslaget till Argentinas högsta domstol.

Den 68-årige Ottavio Quattrocchi greps under en turistresa i norra Argentina den 6 februari på begäran av Interpol, men släpptes senare mot borgen. Indien begärde honom formellt utlämnad i mars.

Enligt indiska utredare har han tagit emot sju miljoner dollar i mutor som mellanhand när indiska armén köpte fälthaubitsar för miljarder av den svenska vapentillverkaren Bofors.

Quattrocchi var vän med Sonia Gandhi, den mäktiga italienskfödda ledaren för Indiens regerande Kongressparti. Vapenskandalen solkade ner hennes avlidne makes, dåvarande premiärministern Rajiv Gandhis, rykte. Den bidrog också till regeringens fall i valet 1989.

Quattrocchi har nekat till att ha gjort något brottsligt i Bofors-affären. Indiska myndigheter misslyckades med att få honom utlämnad från Malaysia för fem år sedan.

TT

Mer läsning

Annons