Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boforsmisstänkt gripen i Argentina

Annons

En huvudmisstänkt i Boforsskandalen, italienaren Ottavio Quattrocchi, har gripits i Argentina, rapporterar tidningen The Times of India.

Quattrocchi, som har koppling till härskarfamiljen Gandhi, är efterlyst som misstänkt för att ha förmedlat mutor från svenska Bofors i samband med Indiens köp av Boforskanoner.

Skandalen bidrog till Kongresspartiets förlust i valet 1989 och har vidlådit indisk politik ända sedan 1986. Den satte djupa spår eftersom den kopplades till familjen Gandhi.

"Den flyende italienske affärsmannen som efterlysts i Boforsskandalen har gripits av de argentinska myndigheterna", skrev The Times of India på lördagen.

"Regeringen har valt att hålla saken dold i fjorton dagar."

Quattrocchi greps den 6 februari enligt tidningen. Indien fick vetskap om saken två dagar senare enligt rapporten.

Han hålls på begäran av Interpol i enlighet med en tio år gammal efterlysning utfärdad av Indiens korruptionsutredande polis CBI.

Indien har nu tid på sig till den 8 mars att begära honom utlämnad. Men det finns påståenden om att det inte kommer att ske.

Italienaren sägs ha tagit emot mycket stora mutor från Bofors för att förmedla försäljningen av 410 fälthaubitsar till Indien 1986.

Det sägs handla om 1,3 miljarder dollar (9,2 miljarder kronor med nuvarande valutakurs).

Quattrocchi har alltid hävdat att han är oskyldig. Hans enda "brott" är att han var vän med dåvarande premiärministern Rajiv Gandhi, säger han.

CBI har väckt undran på grund av sin ovilja att begära att Quattrocchi utlämnas när det kommer till kritan. Byrån råkade också in i en besvärlig situation i januari, när Storbritannien upphävde frysningen av italienarens bankkonton. Det skedde sedan CBI misslyckats med att bevisa att pengarna där hade koppling till fallet.

Indiska ministrar vid tiden för skandalen tog avstånd från anklagelserna om mutor. Justitieministern deklarerade också att det inte fanns några bevis mot Quattrocchi. Men CBI vidhåller officiellt att han är misstänkt.

År 2005 underkände en domstol i Delhi liknande anklagelser mot de tre bröderna Hinduja - från det inflytelserika familjeföretaget Hinduja Group - och mot Rajiv Gandhi, som mördades 1991.

TT

Mer läsning

Annons