Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende i vårdkedja kan vara klart före sommaren

Annons

Start för projektet blir senare än vad man först hoppades på, men nu ska det snart bli av, lovar social- och utbildningsnämndens ordförande Ulla-Britt Mikaelsson.

- Jag hoppades ju först att vi skulle kunna vara klara före jul, nu hoppas jag före sommaren, säger Mikaelsson.

Projektet är en samverkan mellan social- och utbildningsförvaltning, Ludvikahem och Ria. Parterna har planerat och diskuterat sedan det blev klart att länsstyrelsens stöd möjliggör projektet.

Det beviljade stödet uppgår till högst 600 000 kronor för det första året, utvecklingsmedel som ska täcka högst 50 procent av kommunens nedlagda kostnader.

Projektet ska pågå i tre år.

Cirka tio personer är aktuella i vårdkedjan. Det är människor med kroniska missbruks- och beroendeproblem och deras behov av större hjälpinsatser blev tydliga i det boendestödsprojekt som kommunen i samarbete med Ludvikahem nu permanentat.

Enligt socialförvaltningens definition är det här personer som lever i en total utsatthet och för vilka det kombinerade stödet från socialtjänst och boendestödjare inte varit tillräckligt.

I "Vårdkedja inom missbruksvården ingår därför, förutom förvaltning och Ludvikahem, en tredje aktör, Ria. Det speciella boende som är en förutsättning för projektet, kommer att behöva personal dygnet runt och här kommer personal från föreningen Ria att gå in.

Vilket av Ludvikahems bostadsområden som kommer att vara aktuellt för att inrymma lägenheter i projektet är ännu inte bestämt, enligt nämndens ordförande.

- Vi håller på och diskuterar lokaler nu, men det är inte klart.

Exakt när boendet kan tas i bruk är osäkert.

- Vi jobbar vidare, har haft och har olika möten. Bland annat gäller det rekryteringen av folk, förklarar Ulla-Britt Mikaelsson.

- Det är Ria som har personalansvar så det är också de som rekryterar.

Kostnaderna för projektets första år har beräknats till cirka 1,5 miljoner, varav social- och utbildningsnämnden alltså får ta 900 000 kronor ur sin budget. Finansieringen sker inom individ- och familjeomsorgens ram i internbudgeten för 2006.

Att länsstyrelsen beviljat stöd för det första av projektets tre år är ingen garanti för att de båda följande åren får myndighetens ekonomiska bistånd. Projektets kostnader ses som en investering för framtiden, poängterade förvaltningschef Kah Slenning i november.

"Det hade inte varit gratis annars. Om inte de här insatserna hade gjorts hade det inneburit ett instutitionsboende - eller ett eländigt liv, kanske som bostads-lösa - för den här gruppen", konstaterade Slenning bland annat.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons