Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende fick rätt vid tvist om hyror

Annons

Det finns 18 hyresgäster i fastigheten, sju av dem motsatte sig fastighetsägarens begäran om hyreshöjning.

Hyresnämnden anser att det är oskäligt att höja hyrorna då vissa av lägenheterna har mycket låg standard. Så låg att den inte uppfyller jordabalkens krav på lägsta godtagbara standard.

Centralantenn och tvätt- och torkstuga brukar bekostas av värden och finnas till hyresgästernas nytta. Båda delar saknas i fastigheten. De boende har köpt egna antenner, tvättmaskiner och i vissa fall kyl- och frysskåp.

I sin överklagan till hovrätten tar fastighetsägaren upp frågan om kylskåp. Lägenheterna är utrustade med skåp av standardstorlek och i ett fall har en hyresgäst valt att skaffa en egen större kyl.

Fastigheten består av 1800-talshus och möjligheterna att bygga om och till är kraftigt begränsade.

När den nuvarande ägaren köpte fastigheten var frågan om tv-antenner och tvättstuga redan löst på samma sätt som i dag.

Hyresnämnden nämner också avsaknaden av allmänna kommunikationer till Hedemora stad under helger i sitt avslag.

Fastighetsägaren menar att det framtida underhållet av fastigheten kan drabbas om kostnaderna inte täcks. Redan i dag släpar det efter vad gäller måleriarbeten inomhus och skador efter en vattenläcka, menar Hyresnämnden.

Orsaken till den tänkta hyreshöjningen är att kommunens avgifter för el, vatten och sophämtning har blivit dyrare. Elkostnaderna skulle i det här fallet bli nära en femtedel högre än tidigare, på grund av ett omförhandlat avtal.

Värden ville höja hyrorna med tre procent. Det är samma procentsats som allmännyttan i Hedemora kommun ville höja med. Även de fick ett nej.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons