Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bluffen om adhd och narkotikan

Annons

Ingen har väl undgått kampanjen om att personer "med adhd" ska ges narkotika. Den körs över hela landet - nu senast i artikeln Att leva med adhd som vuxen den 23 juli.

I artikeln får vi veta att det med narkotikan (amfetamin) "finns ork att leva en vanlig vardag" och "att engagera sig i andra människor", men att läkarna bara vill skriva ut "barndoser".

Jag vill kalla det här naken drogpropaganda. Amfetaminet fungerar likadant för alla som tar den - den har ingen särskild verkan på personer som fått beteckningen adhd. Missbruk av legalt utskrivet amfetamin sprids nu lavinartat i USA. Studenter på college köper den "medicin" som andra studenter fått utskriven. De kan sedan sitta uppe nätterna igenom och "koncentrera sig" - tills de ramlar ihop.

Alla amfetaminpreparat drogs in i Sverige 1968 efter det katastrofala experimentet med legal narkotika till narkomaner. Kokain och amfetamin finns i samma narkotikakategori - starkt vanebildande med mycket hög missbrukspotential.

Det finns ingen anledning att göra om gamla misstag. Alla som tar amfetamin kommer naturligtvis att få en kick i början - "en positiv effekt". Men det varar inte länge, och det går snabbt nedåt. Att ge amfetamin till vuxna var en katastrof 1967 och det är samma sak i dag.

JANNE LARSSON

Mer läsning

Annons