Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blommor och bin

Annons

Björn Engström har en mycket originell trädgård vid fädernehemmet i Klockarnäs. Det är dels en vanlig handelsträdgård. Men det är också en fantastisk visningsträdgård, där det lär finnas över 3000 olika växter.

- Här har vi samlat växter i över 40 år, säger Björn stolt. Det är en blandning av vilda och odlade växter från jordens alla hörn.

Här kan man alltså hitta det mesta. Till och med "ogräs" i olika varianter. Här finns också varianter av olika växter. 150 olika rosor till exempel.

Men också ett halvdussin olika varianter av blåsippor. Och det där med växtzoner tar Björn inte så allvarligt på.

- Vi ligger på gränsen till växtzon 6, säger han. Men jag testar med det mesta, och har fått många växter att växa här som hör hemma i helt andra växtzoner.

Gammaldags växter har han ett särskilt gott öga till. Här finns omkring 400 olika sorter av växter som var vanliga förr i tiden, men som man idag inte ser så ofta. Till dem hör till exempel den genuina Enviksrosen.

Björn håller också på att sammanställa en månghundrasidig skrift om gamla kulturväxter och prydnadsväxter, som han så småningom räknar med att ge ut.

Han har också många enskilda och grupper som kommer till hans gård för att få guidning bland alla växter, och har, trots att han är självlärd, fått ett mycket gott rykte som kunnig i växter.

Så var det björnarna.

- Jag hade gott om bikupor ett tag. Ett 50-tal totalt, varav jag placerat ett 15-tal på skogen. Nu har jag bara några få på gården. Det har ökat med björn i trakterna under åren, och de gillar honungen.

Det aktuella året var direkt efter ett i Envikentrakten extremt dåligt bärår.

- De stackars björnarna var nog mer eller mindre undernärda, menar Björn. Och det var en hona med två ungar som fick väderkorn på mina kupor. När jag vaknade på morgonen var de alla nedvälta.

Björn reste upp kuporna igen, och vaktade dem till klockan 02.00 på natten. Sedan gick han och lade sig.

- Men när jag gick upp 05.00 hade de varit där igen. Så jag reste upp kuporna igen och gick och läste tidningen.

När han kom tillbaka efter frukosten var kuporna välta igen.

- Och det som retar mig allra mest är att jag inte lyckades få se dem vid något av tillfällena de var här, säger Björn och drar på smilbanden. Jag hade ju gärna velat se mina gäster...

Efter det avvecklade Björn sina bisamhällen.

- Jag hade ju ingen lust att hålla foderautomater för björnarna, säger han och ler igen.

Det är inte bara växterna och deras historia Björn är expert på. Han sysslar också mycket med släkt- och bygdekulturforskning.

- Jag har en databas på hela Svärdsjö-Enviken-Svartnäsområdet upprättat efter kyrkböckerna, berättar Björn.

Och i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, där han är vice ordförande för Falun-Borlänge, arrangerar han studiecirklar i trädgårdsodling, botaniska ämnen, släktforskning, läsning av gamla handstilar och hembygdsforskning.

Tidigare var han också mycket starkt engagerad i centerpartiet. Bland annat var han ordförande för Centerns Envikenavdelning.

- Men jag har inte tid med politiken längre, säger Björn. Jag har svårt att få dagarna att räcka till ändå...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons