Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blodigt fångdrama slut i Guatemala

Annons

Gisslan har släppts i en fängelsebelägring i Guatemala.

Dramat började med fyra polisers död. De var huvudmisstänkta i en härva av politikermord som chockat Centralamerika.

Medfångar i fängelset El Boquerón i Cuilapa löpte amok sedan de fyra poliserna i helgen mördats. Enligt uppgift var medfångarna rädda för att anklagas för morden. Kravallpolis kallades till fängelset, men sedan de upprörda fångarna fått berätta för ett tv-team att de är oskyldiga släppte de den gisslan de tagit.

Poliserna satt inlåsta misstänkta för morden på salvadoranska politiker. Trots att Cuilapa-anstalten betecknas som ett högsäkerhetsfängelse kunde de skjutas ihjäl i sina celler.

En märklig kedja av våldshandlingar utspelar sig i det centralamerikanska landet. Enligt polisen har den koppling till narkotikabrottslighet, som domineras av gruppen Mara Salvatrucha.

I måndags i förra veckan kidnappades politikerna tillhörande grannlandet El Salvadors regeringsparti Arena. De hittades dagen därpå döda i en utbränd bil utanför huvudstaden Guatemala tillsammans med sin chaufför, också han mördad.

En av politikerna var son till en ökänd salvadoransk högerpolitiker, Roberto d'Aubuisson. Alla de tre kidnappade satt i Parlacen, det centralamerikanska parlament som är placerat i Guatemala.

Enligt guatemalanska tjänstemän var massakern på poliserna också kopplad till narkotikabrottslighet. På vilket sätt var inte klart.

Ett kriminellt nätverk har vuxit fram bland emigranter i Los Angeles i USA. Mara Salvatrucha har tusentals medlemmar i Centralamerika. De kidnappar, mördar och smugglar narkotika.

Eduardo d'Aubuissons far Roberto, som dog 1992, anklagades för att ha styrt de mordpatruller som torterade och eliminerade motståndare, främst inom vänstern, under El Salvadors smutsiga krig på 80-talet.

Den guatemalanska tidningen Prensa Libre visade på nätet bilder av de skjutna poliserna. Bland dem fanns chefen för en enhet som bekämpar organiserad brottslighet.

Enligt Reuters är korruption och brottslighet utbredda även bland politiker och polis i Guatemala. Både Guatemalas polis och centralamerikanska parlamentet har varit indragna i narkotikaskandaler på hög nivå de senaste åren. 2003 fälldes en honduransk medlem av detta parlament för smuggling av flera kilo heroin.

TT

Mer läsning

Annons