Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blockad syns i måndagstidningarna

Annons

Läget är låst i avtalskonflikten mellan Journalistförbundet (SJF) och Tidningsutgivarna (TU).

SJF:s arbetstidsblockad, som trädde i kraft i fredags, kommer snart att börja synas för läsarna.

SJF:s arbetstidsblockad börjar i helgen få genomslag på ett 70-tal tidningsredaktioner i landet.

Det blir svårt att hinna med sena nyheter och sportresultat till måndagstidningen när blockaden stryper personalstyrkan enligt en rundringning som TT har gjort.

Blockaden innebär att ingen på tidningarna får jobba mer än 40 timmar per vecka eller 8 timmar om dagen. Och inga schemaändringar får göras.

För vissa tidningar väntar fler stridsåtgärder. Bland annat för Helsingborgs Dagblad (HD), som från och med måndag under tre dygn inte får hantera eller ta in material som inte producerats av den egna personalen.

Samma typ av blockad gäller från och med tisdag även för Dala-Demokraten, Karlskoga Tidning, Nya Wermlands-Tidningen (NWT), Sundsvalls Tidning, Tidningar i Västergötland och Trelleborgs Allehanda.

Stridsåtgärderna mot de sju tidningarna är SJF:s svar på att de försökt kringgå effekterna av varsel med schemaändringar.

HD, en tidning där flera arbetar sju dagar i sträck för att sedan vara lediga, står inför en liknande situation.

Enligt SJF:s klubbordförande på HD, Hedvig Juhasz Toth, är stridsviljan på redaktionen god trots att man lokalt inte har problem med de frågor som förbundet nu slåss för.

På förhandlingsfronten står det stilla.

SJF har, inklusive det senaste korrigerade slutbudet, ratat fem medlarbud. De har enligt förbundsledningen inte uppfyllt SJF:s krav på säkrare anställningsförhållanden, bättre skydd för upphovsrätten och högre lön för de sämst betalda.

TU har sagt ja till samtliga bud.

TT

Mer läsning

Annons