Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blix varnar för att förödmjuka Iran

Annons

FN:s tidigare vapeninspektör Hans Blix varnar för att "förödmjuka" Iran för dess urananrikning. Han menar att det kan leda till att landets ledarskap blir oförsonligt.

Blix, för närvarande chef för en svensk kommission mot kärnvapen, var före invasionen av Irak 2003 chef för FN:s övervakningskommission.

Unmovic kunde genomföra vapeninspektioner i Irak innan, menar Blix, högre krav på landet, som att öppna presidentpalats för inspektioner, tvingade landets ledarskap att bli omedgörliga.

USA åberopade Iraks förkastande av inspektioner som en anledning att invadera och störta Saddam Hussein. Men man hittade aldrig de massförstörelsevapen som USA hävdade att Irak hade.

Blix ser paralleller med Iran.

Irans chefsförhandlare Ali Larijani sade till nyhetsbyrån Irna på måndagen att Teheran är redo att överväga USA:s begäran om samtal, men att landet inte kommer att gå med på att stoppa känslig kärnbränsleanrikning som ett förhandsvillkor.

Iran säger att dess anrikning av uran är för fredlig kraftproduktion medan västmakter fruktar att bränslet kan användas i bomber.

TT

Mer läsning

Annons