Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blix till hård attack mot Danmark

Annons

Danmark har ett särskilt ansvar för irakiska flyktingar. Det säger FN:s tidigare vapeninspektör Hans Blix i en skarp attack mot den danska regeringen.

Blix, som därmed ger sig in i en inhemsk debatt om Irakflyktingar, uttalar sig i ett medlemsblad för den danska avdelningen av medborgarrättsorganisationen Amnesty International.

Blix säger sig inte ha någon förståelse för att Danmark _ som ingår i den utländska alliansen i Irak _ envisas med att en grupp på 560 irakiska flyktingar som fått sina asylansökningar avslagna ska skickas hem. I stället borde Danmark ge dessa flyktingar skydd och erbjuda dem asyl.

Blix påpekar att Sverige är det EU-land som tagit emot flest irakier och att alla svenska riksdagspartier har visat samma ansvar på flyktingområdet.

En av Danmarks ledande folkrättsjurister, professor Jens Vedsted vid Århus universitet, ger Blix rätt i att Danmark har en mycket stram uppfattning om när en människa kan anses förföljd och därmed omfattad av FN:s flyktingkonvention. I dansk praxis måste en flykting inte bara bevisa att han är hotad på grund av en generellt farlig situation utan också att han rent personligen riskerar övergrepp.

Vedsted gör ett tankeexperiment:

Vedsted påpekar att det visserligen inte finns någon klar juridisk regel som ger Danmark ett medansvar för flyktingsituationen i Irak men att det finns en "påfallande moralisk obalans" mellan att å ena sidan stödja invasionen på det politiska, militära och retoriska planet och å andra sidan försöka undvika att hjälpa flyktingarna.

TT

Mer läsning

Annons