Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blix hade lösningen

Annons

Jag var i Irak på 70-talet då Sovjetunionen hjälpte till i Irak och gav det irakiska folket sitt stöd. Det var bra ordning i både Bagdad och Basra. Folk mådde bra, var glada och vänliga mot oss som var där. Jag kunde inte observera några som helst religiösa konflikter. Bara leenden och affärsmanna- aktiviteter på gatan och i basarer.

Jag kan bara konstatera att fel människor anträtt irakisk mark med felaktiga metoder. Intelligenta ledare kunde ha fått Saddam Hussein från tronen utan större manspillan än vad som går åt i till exempel Detroit under ett dygn.

Undersökningsledaren, Mr Blix from Sweden, hade lösningen i sin hand men tilläts inte bli betrodd av världsmaktgalna ledningsfunk- tioner. Ingen annan än Blix kunde dra slutsatsen att Vietnamepoken upprepas i Irak och att antagonisterna kommer att tvingas dra sig ur som förlorare. Det återstår enbart interna uppgörelser mellan muslimska grupperingar, men de talar samma språk så där bör lösningen kunna uppenbaras i förnuftets tecken.

På 70-talet tyckte faktiskt irakierna om oss finnar och svenskar! Bara en vink till dem som med vapenmakt försöker stabil-isera tillvaron för irakiska folket.

OLAVI TIMONEN, LUDVIKA

Mer läsning

Annons