Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bli receptarie - inte apotekare

Annons

Det behövs fler fritidspedagoger, förskollärare och receptarier än det utbildas. Men för apotekare, högstadie- och gymnasielärare, arkitekter och naturvetare ser arbetsmarknaden dystrare ut, om man får tro Högskoleverkets prognosrapport.

Prognosen gäller för den som startar sin högskoleutbildning i höst.

Som vanligt är det gott om jobb för tandläkare och läkare och precis som tidigare får konstnärer och journalister problem att hitta arbete, det utbildas mycket fler än vad arbetsmarknaden efterfrågar.

Rapporten är beställd av regeringen och ska fungera som planeringsunderlag för utbildningarna. Den redovisas i flera morgontidningar.

Följande yrken kommer enligt Högskoleverkets prognos att vara bristyrken när studenterna som börjar läsa på högskolan i höst kommer ut på arbetsmarknaden:

Fritidspedagoger, förskollärare, receptarier, biomedicinska analytiker, tandläkare, läkare, yrkeslärare, arbetsterapeuter, speciallärare och specialpedagoger, samhälls- och beteendevetare, högskoleingenjörer, psykologer och psykoterapeuter.

Inom följande yrken kommer det enligt prognosen att vara överskott:

Apotekare, arkitekter, bibliotekarier, naturvetare, journalister konstnärlig utbildning, grundskollärare, senare år och gymnasielärare.

TT

Mer läsning

Annons