Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåvitt tryck på Bobergs

Annons

Tryckeribranschen håller på att ändras i grunden.

De små firmorna har dålig lönsamhet och måste hitta samarbetspartners för att få upp tillverkningsvolymerna.

Alternativet är oftast att lägga ner. Johan Boberg säger att företaget inte har haft tillräcklig lönsamhet på senare år. Därför ska man göra en ordentlig omställning.

Bolaget som startades av Gottfrid Boberg år 1920 och som varit i familjens ägo sedan dess ska gå sammman med finska tryckerikoncernen Edita. Tillsammans bildar de bolaget Edita Bobergs AB. Johan Boberg blir vd för företaget. Familjen har kvar makten över bolaget med 67 procent av aktierna, Edita får övriga 33 procent.

Verksamheten i Falun kommer att utökas. Företaget har haft 57 anställda i Falun och Stockholm.

Det kommer troligen att öka till 65.

De flesta av nyanställningarna ska ske vid anläggningen på Ingarvet. Ett fåtal kommer att vara försäljningspersonal, resterande ska arbeta med produktion.

För Editas anställda blir det värre. Edita har ett tryckeri i Tandsbyn i Jämtland. Där försvinner stora delar av verksamheten och därmed ett antal jobb.

För Falutryckeriet betyder det ökad produktion i och med att uppdragen flyttas från Tandsbyn till Ingarvet. Omsättningen ökar från 65 miljoner till 100 miljoner.

Bobergs tryckeri är ett riktigt familjeföretag. Pappa Lennart har, fram till nu, ägt 40 procent av rösterna. De tre barnen har ägt 20 procent var. Barnen har vuxit upp med företaget.

- När jag gick i skolan kunde pappa säga till mig på lördagen att åka till tryckeriet och sopa golvet för att jag skulle få min veckopeng. Det var för att det skulle vara rent på måndagen när tryckarna kom tillbaka, säger vd:n Johan Boberg.

Hans bror Anders är produktionsansvarig och systern Ulrika arbetar med order- och kundsupport. Familjen Boberg släpper inte ifrån sig makten över bolaget.

- Vi ska driva utvecklingen tillsammans med Edita. Men vi vill känna att vi är vid rodret, säger Johan Boberg.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons