Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blairs väljardom inte så hård

Annons

Labour gör förluster i de brittiska lokal- och regionalvalen. Men domen över tio års Blairstyre blir inte så hård som väljarundersökningar tytt på.

39 miljoner väljare hade chansen att avgöra politikens inriktning under årets Supertorsdag. Resultaten från rösträkningen droppade dock långsamt in natten till fredagen.

Vid tretiden var sex valkretsar färdigräknade till det skotska parlamentet med 129 platser. Det skotska nationalistpartiet SNP erövrade en av de platserna. Enligt undersökningar före valet skulle SNP kunna erövra majoriteten i parlamentet, som dominerats av Labour i 50 år.

SNP har lovat utlysa en folkomröstning i Skottland om unionen med England och Wales. Samtidigt tyder det mesta på att nästa brittiska premiärminister är från Skottland _ finansministern David Brown _ ett faktum som Labour utnyttjat i valkampanjen.

I England gäller valet 10|500 platser i 312 lokala församlingar. I Wales ska 60 medlemmar i en ny regional församling utses.

Konservativa partiet tycktes inte kunna göra ett starkt genombrott på torsdagen, något som väntats efter opinionsundersökningarna före valdagen. Partiet behöver genombrottet inför det väntade brittiska parlamentsvalet nästa år.

När 3|400 lokala valkretsar var färdigräknade i England hade Konservativa partiet tagit 88 nya platser, lika många från vardera Labour och Liberaldemokraterna.

TT

Mer läsning

Annons