Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blair väntas tillkännage avgång

Annons

Premiärminister Tony Blair väntas tillkännage tidpunkten för sin avgång i eftermiddag. Enligt AFP och BBC meddelade Blair sin avgång på regeringsmötet som startade vid tiotiden, men det framgick inte exakt vad han sagt.

Blair inledde ett möte med Labourregeringen vid tiotiden. Då skulle han delge ministrarna sina avgångsplaner.

Därefter väntas han tillkännage sitt beslut också för allmänheten i ett tal i sin valkrets Sedgefield i nordvästra England, rapporterar BBC.

Hemlighetsmakeriet har ända fram till i dag varit stort kring beskedet och om vad han har för planer härnäst.

Han replik möttes av både skratt och buanden.

Bakgrunden är att flera av Blairs ministrar antingen lovat att avgå samtidigt som premiärministern, eller fruktar att få sparken när hans efterträdare tillträder.

Efterträdaren väntas bli Gordon Brown, finansminister som länge väntat i kulisserna på att få ta över efter sin gamla allierade Blair.

Blairs kansli lovade ett "uttalande" om sin framtid som partiledare.

Enligt den formella gången ska han först informera statschefen, drottning Elizabeth|II, innan han tillkännager sitt beslut för ministrar och allmänhet.

Blair avgår inte på stående fot, utan upphör bara att vara partiledare för Labour. Det blir startskottet för en urvalsprocess i partiet, vars segrare, av allt att döma Brown, utses till partiledare och ny premiärminister vid halvårsskiftet.

Den 54-årige Blair har förberett sitt avgångsbesked i månader - helst hade han förstås velat avgå i triumf så att hans eftermäle skulle präglas av det. Nu kommer beskedet strax efter en viktig framgång - Blairs medlingshjälp i bildandet av den nya regeringen i Nordirland. Men också efter förra veckans lokalval, ett nederlag för Labour som förlorade maktinnehavet i Skottland. I historieböckerna och i mångas ögon kommer Blair främst kommas ihåg för sin entusiasm över Irakkriget, och sin orubbliga lojalitet mot USA:s president George|W Bush.

Det spekuleras nu friskt om vad Blair kommer att göra när han avgått. Kanske ta över chefskapet för Världsbanken efter Paul Wolfowitz? Eller rentav bli Bushs särskilda sändebud i Mellanöstern? I onsdags skrev The Times att Blair vill grunda en stiftelse för dialog och förståelse mellan judendom, kristendom och islam.

TT

Mer läsning

Annons