Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blair ser möjligheter i Mellanöstern

Annons

Det nyutnämnda sändebudet Tony Blair anar "möjligheter" i Mellanöstern, men tror inte på något snabbt genombrott i fredsprocessen.

Blair är på premiärresa i regionen i sin nya roll som den internationella "kvartettens" sändebud och tillbringade tisdagen i möten med palestiniernas president Mahmud Abbas och premiärminister Salam Fayyad i Ramallah på Västbanken, samt deras israeliska motparter Shimon Peres och Ehud Olmert i Jerusalem.

Blairs mandat sträcker sig formellt bara till att bygga upp palestinska institutioner och främja ekonomisk utveckling, men många önskar att han ska ta en mer aktiv roll.

Fallgroparna är dock många. Den palestinska brytningen är total mellan Hamas och president Abbas Fatahrörelse, och drömmen om en palestinsk stat tycks mycket avlägsen. Samtidigt är Olmerts regering i Israel försvagad efter förra sommarens krig i Libanon, och därmed knappast förmögen att genomföra betydande eftergifter.

"Blairs chanser att lyckas under det ett och ett halvt år som Bush har kvar i Vita huset är inte särskilt stora", skriver den israeliska tidningen Yediot Ahronot.

TT

Mer läsning

Annons