Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blair kräver tuffare antiterrorlagar

Annons

Brittisk polis kan få befogenhet att stoppa och förhöra individer utan att misstänka att ett brott begåtts enligt ett förslag till ny antiterrorlagstiftning.

Förslaget som ger polisen möjlighet att förhöra människor om vilka de är, var de kommer ifrån och vart de är på väg, övervägs av inrikesminister John Reid. Polisen har hittills bara haft befogenhet att stoppa och kroppsvisitera personer men har inte haft rätt att ställa frågor om deras identitet eller vart de är på väg.

Befogenheterna har tidigare funnits i krigstid i Storbritannien men bara använts i Nordirland. På andra håll måste polisen ha skälig misstanke att brott begåtts innan de kan stoppa människor.

Om någon vägrar att samarbeta kan de åtalas för att hindra polisen och kan därför få böta upp till 5|000 pund, närmare 70|000 kronor.

Premiärminister Tony Blair planerar att få igenom tuffare antiterrorlagstiftning innan han avgår den 27 juni och därmed ge polisen krigstidsbefogenheter.

I en debattartikel i The Sunday Times skriver Blair att regeringen kommer att presentera nya antiterrorförslag inom de närmaste veckorna.

Blairs regering införde tuffa antiterroråtgärder efter 11 september-attackerna 2001 samt efter att fyra brittiska muslimer utlöst självmordsbomber i Londons transportnätverk i juli 2005.

Några av Blairs föreslagna åtgärder, som att hålla misstänkta terrorister fängslade i 90 dagar utan åtal, har stoppats i parlamentet eller domstolar.

Storbritanniens antiterrorstrategi har kritiserats den senaste tiden efter avslöjandet att tre män som misstänktes för att ha planerat attacker mot brittiska och amerikanska soldater lyckats försvinna.

TT

Mer läsning

Annons