Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blair gör premiär i Mellanöstern

Annons

Tony Blair inledde på måndagen sin premiärresa i Mellanöstern som sändebud för den så kallade kvartetten. Målet är att sätta ny fart på fredsprocessen mellan israeler och palestinier.

Den brittiske forne premiärministerns första anhalt var Jordaniens huvudstad Amman, där "konstruktiva" samtal med landets utrikesminister tog vid. På tisdagen väntar samtal med Israels premiärminister Ehud Olmert i Jerusalem och med palestiniernas president Mahmud Abbas i Ramallah.

Däremot väntas Blair inte träffa några företrädare för Hamas, som kontrollerar Gazaremsan. Hamas är terrorstämplat av både USA och EU, som Blair företräder i sitt nya jobb liksom FN och Ryssland.

Några djärva initiativ väntas inte under resan. Blairs uppgift i nuläget är "först och främst att lyssna", sade hans talesman Matthew Doyle.

Blairs mandat sträcker sig bara till att bygga upp palestinska institutioner och främja ekonomisk utveckling, men många önskar att han ska ta en mer aktiv roll.

Utmaningen är inte lätt, läget är mer låst än på länge. Brytningen är total mellan Hamas och president Abbas Fatahrörelse, och drömmen om en palestinsk stat tycks mycket avlägsen. Samtidigt är Olmerts regering i Israel försvagad och sannolikt oförmögen att genomföra betydande eftergifter.

TT

Mer läsning

Annons