Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blågul dag blir röd

Annons

Det satsas mer tid, engagemang och pengar på det nya nationaldagsfirandet i Hedemora.

Ett utökat och förnyat program med fler aktiviteter på Gammelgården, i samarbete med lokala föreningar kommer att finnas.

- Vi ville ändå förnya oss och att 6 juni blev helgdag var väl tajmat, säger turistchef Kjell Rosén.

Men förutom några utökade programpunkter är det inte så mycket mer som skiljer sig från tidigare års firande, med undantag att kultur och fritid satsar mer pengar på evenemanget.

- Eftersom det är en utökad satsning så blir det på det viset, det mesta av pengarna går till marknadsföringen av dagen och musikerna som framträder, säger Kjell Rosén.

Ett av de nya inslagen är att Hedemora kommuns nya invånare ska lyftas fram i ljuset. Kommunfullmäktiges ordförande, Sven-Gustaf Eiritz, ska välkomna den nya befolkningen med ett tacktal och en symbolisk gåva.

- Vad gåvan blir är ännu lite hemligt eftersom den är under bearbetning fortfarande, säger Mirja Timmerlid som är samordnare för programmet.

- Förhoppningen är att att de känner sig mer välkomna i staden och att det på lång sikt gör att det pratas gott om staden. Det här är ju en del i vår marknadsföring av Hedemora, säger Kjell Rosén.

Ett välkomstbrev har skickats ut till de nyinflyttade med inbjudan till firandet, och responsen har varit god.

- De flesta har blivit nyfikna och tycker det verkar vara en kul grej, säger Mirja Timmerlid.

Gammelgården är en plats i Hedemora som ska lyftas fram och bevaras för framtida nationaldagsfiranden.

Därför anser både Kjell och Mirja att den ska fortsätta hållas där.

- Att många kommer dit och ser hur fint det är, att den finns, och att man värnar om kulturen som finns i Sverige, säger Mirja Timmerlid.

Varje år har en högtidstalare fått framträda under firandet på Gammelgården. I år har äran kommit till Staffan Eklöv som är platschef på Milko.

- Vi väljer personer som på olika sätt kan förgylla dagen och vi tycker att Staffan är en bra representant för näringslivet i Hedemora. Han är dessutom från Åland och kan kanske se bygden ur ett annat perspektiv, berättar Kjell Rosén.

Han tror och hoppas att firandet av Sveriges nationaldag kan bli ännu mer förankrat än tidigare i Hedemora, med de nya inslagen i programmet.

- Att det nu uppmärksammas mer från högre instanser och krafterna pekar åt samma håll gör inte saken sämre. Sverige har haft för låg profil på firandet. Vi måste också få vara stolta och fira, säger Kjell Rosén.

THERÉSA HONGISTO

Mer läsning

Annons