Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björns julhus Mockfjärds vackraste?

Annons

Under flera år har Janina Låås fastighet på Heden i Mockfjärd utsetts till Sveriges vackraste julhus. För ett par år sedan utsågs hon också till Årets Mockfjärding för att hon vågar vara sig själv och för att hon på ett positivt sätt sprider ljus och värme.

I fjol pyntade hon sin gård med omkring 30 000 ljuspunkter!

Men inför den här julen har bygdens ljusdrottning "bara" några enstaka belysningsslingor och julfigurer tända. Det beror dels på att många tusen lampor gått sönder, dels på att hon fyllt jämnt och varit bortrest.

Ändå bidrar hon på sätt och vis till att Mockfjärd behåller positionen som en bygd präglad av ljus framtidstro och julstämning.

Många fastighetsägare har nämligen inspirerats av hennes julhus och pyntat sina fastigheter med mängder av belysningsslingor och figurer. En av dem är Björn Mellembråten:

-Jag har följt Janinas exempel eftersom jag tycker att vi behöver ljus i vintermörkret. I år har jag satt upp någonstans mellan 3 000 och 4 000 belysningspunkter. Jag har ägnat massor av fritid åt det här och anpassat slingorna så att de ska vara lätta att sätta upp och ta ned.

Trafiken in till vändplanen på Trätäppsvägen har ökat, men grannarna är positiva till Björns pynt -så när som på en detalj: -Hans julgran är onödigt smal och hög, säger Sven Sandström och pekar mot den ljusförsedda flaggstången.

Han propsar på att få se på när Björn "fäller ut grenarna".

-Håll dig bara utomhus under julnatten så ska du få se att den inte är kvistfri, uppmanar Björn, som hoppas på en så gnistrande kall och gran(n) julnatt att till och med grannen blir risig.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons