Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björns arbetsbyte blev ett lyft

Annons

Björn Heinstedt har arbetat inom Posten sedan i slutet av 1970-talet, bland annat som instruktör, miljökontroller och säkerhetschef.

För några år sedan sadlade han om till brevbärare.

- Jag höll på att bli utbränd och kände mig tvungen att hitta ett annat arbete. Nu mår jag mycket bättre och det enda jag ångrar är att jag inte bytte tidigare, säger han.

Visst kan också arbetet som brevbärare bli stressigt, som sista veckan före jul då julhälsningarna och all annan post ska sorteras och delas ut, men det är en annan form av stress än den Björn Heinstedt upplevt tidigare i sitt yrkesliv.

- Ja, det är en stress som är mer fysisk än mental. Även om dagen är fylld av arbete så vet man att det blir kväll till slut, och att det bästa man kan göra är att jobba på i sitt vanliga tempo.

Björn Heinstedt, som ursprungligen kommer från Boden, har bytt jobb många gånger i sitt liv. Han utbildade sig till byggnadsingenjör omkring 1970 och jobbade några år på olika byggen.

Därefter hjälpte han farmodern med jordbruket i Äppelbo. Under några år fick han sin försörjning genom att klippa får.

Sedan 1976 har han varit anställd vid Posten och har trivts med de flesta arbetsuppgifterna, även om det emellanåt varit stressigt.

Sedan några år tillbaka ansvarar han för postutdelningen omkring Sims myr och Östermalm, cirka 550 hushåll, varav ett 40-tal trappor och resten villor.

- Det som är bra med Posten är att det finns så många olika arbetsuppgifter och goda möjligheter att byta jobb, säger Björn Heinstedt.

Han tycker att han fått en ökad livskvalitet genom sitt senaste arbetsbyte.

- Ja, jag har definitivt bytt upp mig när man ser den totala livsbilden.

Arbetet som säkerhetschef innebar ständiga resor, dessa slipper han nu.

- Resorna sliter i längden, det är skönt att kunna vara på ett ställe, särskilt när det är så bra som här i Borlänge med god kamratskap och högt i tak, säger Björn.

Han har sett många arbetsplatser på sina resor och upplevt sådana som är mindre bra, med dålig stämning.

- Problem uppstår på alla arbetsplatser, mycket beror på ledningen hur man klarar att lösa dem, säger Björn Heinstedt.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons